Suikerfeest!

Omroep West maakte een mooie sfeer rapportage van het Suikerfeest. Het feest is het einde van de ramadan. ‘Ik heb 29 dagen gevast’, vertelt Atalay Celenk in Julianaplaza in de Haagse wijk Transvaal.

‘Het is niet alleen een periode van onthouding, maar ook van bezinning.’ ‘Waar sta ik in het leven? Welke dingen aan mijn karakter kan ik verbeteren? En ik ben natuurlijk flink afgevallen’, voegt hij lachend toe.

Nederlanders met Marokkaanse wortels vieren het Suikerfeest vanaf vandaag. Andere moslims begonnen gisteren al aan het feest. Een flink deel van de openbare basisscholen in Rotterdam sloot dinsdag de deuren vanwege het Suikerfeest. Vooral scholen met veel leerlingen met een islamitische achtergrond houden de deuren gesloten om ze de gelegenheid te geven het einde van de Ramadan te vieren. Volgens de overkoepelde onderwijsorganisatie BOOR is één op de drie scholen dicht.

Dat scholen dicht zijn op te Suikerfeest is in Rotterdam al langer gebruikelijk. Veel scholen plannen op die dag een studiedag. Overigens kunnen ook leerlingen die het Chinees Nieuwjaar of de joodse Feestdag Jom Kipoer willen vieren een vrije dag aanvragen.’

ceb5cde5bb0dbc11e5cc5e0139889a5c-1467618487

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Ben je het eens met de gedachte van Atalay? Zo ja, waar zou jij je op bezinnen tijdens de Ramadan?
  • In Rotterdam waren veel scholen vrij tijdens het Suikerfeest. Bedenk met elkaar nog eens twee dagen die voor jou geselecteerd zouden mogen worden vanuit het geloof. 

 

Foto´s & delen van de tekst: Omroep West/ Metro

 

Share

Geef een reactie