De zoektocht van Stein Knap

‘Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums’ is een verhaal over een jongen die zijn overleden moeder gaat zoeken, maar het is ook een boek over natuurwetenschap en kwantummechanica. ‘Wanneer de moeder van Stein sterft, vraagt hij zich af waar ze is gebleven. Zijn ouders, beiden wetenschapper, hebben normaal gesproken een antwoord op al zijn vragen. Wanneer hij zijn vader vraagt waar zijn moeder is, mompelt die iets over kwantumfysica en parallelle universums waar zijn moeder nog steeds in leven is. Dus pakt Stein een kartonnen doos, de computer van zijn moeder en een rottende banaan en begint aan zijn reis door tijd en ruimte in de hoop zijn moeder te vinden…’

‘Christophe Edge weet een heftig thema als verlies op een bijzondere manier te combineren met natuurkunde. Het wordt in het boek op een duidelijke manier uitgelegd, zodat iedereen het kan begrijpen. Hierbij gaan er ook complimenten uit naar vertaalster Nan Lenders, want een boek met zoveel natuurkundige termen naar het Nederlands vertalen kan niet makkelijk zijn en toch heeft ze dat heel knap gedaan. Voor kinderen zou dit boek dus een mooie ingang kunnen zijn naar de natuurkundige wereld. Ze leren over radioactieve bananen, parallelle universums en hoe leuk het is om proefjes en experimenten te doen, net zoals Stein en zijn klas. In de wetenschap valt nog veel te ontdekken en Stein Knap is een voorbeeld voor kinderen op dit gebied. Tegelijkertijd schuwt de schrijver geen emoties en laat het boek je zien dat iedereen op zijn eigen manier mag rouwen.’ (recensie)

Vragen voor ouders, docenten en kinderwerkers:

  • Waar raken de wereld van wetenschap en zingeving elkaar ook in de leefwereld van een kind?
  • Helpen wetenschappelijke inzichten je in het omgaan met iets heftigs als een verlies van een moeder? Kan het een positieve bijdrage leveren aan bijvoorbeeld een rouwproces?
  • Het boek is volgens veel mensen vooral geschikt voor kids van 10-12 jaar. Welke zingevingsvragen merk jij nog meer op bij kinderen van deze leeftijd?
  • Op welke manier stellen pre-pubers deze vragen of merk je dat ze er mee bezig zijn? 
Share

Geef een reactie