Sprookjes remixen

Neil Gaiman schreef met zijn ‘de slaapster en de spintol’ een hervertelling van Doornroosje en Sneeuwwitje. Je dacht dit verhaal misschien te kennen. Het verhaal van een wraakzuchtige bosheks. Een magische spintol. Een overwoekerd kasteel met een prinses in diepe slaap. Drie dwergen zien verder onheil aankomen, en dan besluit een koningin met sneeuwwitte huid haar trouwjurk om te ruilen voor een harnas en een zwaard om de vloek van de boze bosheks op te heffen. Het boek is bijzonder mooi vormgegeven met de tekeningen van Chris Riddell.

‘Het interessante aan dit boek is dat het niet perse een kinderboek is. Net als veel andere sprookjes heeft ook dit verhaal meerdere lagen, waardoor het leuk (en spannend) is voor jongere kinderen, en intrigerend en duister voor de gevorderde lezer. Dit is een hertelling van Sneeuwwitje en Doornroosje, maar dan met een hele eigen (en duistere) twist. Daarnaast speelt LGBTQ+ ook een rol in dit sprookje. Subtiel, maar het is er. En dat is nu eenmaal ook een van de trends binnen het young adult genre.’ (Elly – Zon & Maan)

 

Vragen voor docenten, jongerenwerkers en ouders:

  • Sprookjes remixen is leuk, het laat oude verhalen opnieuw tot leven komen. Kun je dit ook doen met bijvoorbeeld verhalen uit de Bijbel of de Koran?
  • Welke religieuze verhalen zou je opnieuw kunnen vertellen?
  • Wat zou dit kunnen opleveren? 
Bron: Zon & Maan

 

Share

Geef een reactie