Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

Het boek ‘Spiegelmeisje’ wordt verslonden door jonge lezers. Het boek van Astrid Witte is een mix van fantasy en geschiedenis en neemt je mee naar de andere kant van de spiegel, waar een eeuwenoude cold case nog altijd wacht op opheldering. Wanneer Marleen per ongeluk een antieke spiegel breekt, komt ze in een spiegelwereld terecht. Letterlijk alles is gespiegeld. Op school is niets meer leesbaar en ze heeft het gevoel voor gek verklaard te worden. En dan heeft ze nog niemand verteld over de geestverschijning die voortdurend opduikt. Maar tijdens haar zoektocht komt Marleen erachter dat zij niet de enige is die in een spiegelwereld zit opgesloten…’

‘Hoe zou het zijn als ik werd verwisseld met mijn spiegelbeeld? Die vraag was mijn eerste inspiratie voor het schrijven van dit boek.’ – (schrijfster Astrid Witte)

‘Wat het boek origineel maakt is dat alles wat de hoofdpersoon doet in de spiegelwereld, ook permanent is in de echte wereld. Het is dus niet iets wat ze beleeft en als het avontuur voorbij is dat alles weer normaal is. Ook is het leuk dat ze in de spiegelwereld iemand ontmoet die hetzelfde is overkomen als haar.’ – (enthousiaste jonge lezeres)

Spiegels spelen vaker een magische rol in meidenavonturen. In het bekende verhaal van Alice in Wonderland speelt de spiegel bijvoorbeeld een belangrijke rol. En denk aan het sprookje van Sneeuwwitje? En het onder meiden populaire spelletje om de geest bloody Mary op te roepen rond middernacht gaat gepaard met een ritueel met kaarsen voor de spiegel.

Vragen om met meiden te bespreken:
  • Ken je nog meer verhalen waarin spiegels een bijzondere rol hebben? 
  • Wat maakt een spiegel tot zo’n magisch voorwerp?
  • Zijn er voorwerpen die een soortgelijke rol vervullen?
Share

Geef een reactie