Ik ga slapen, ik ben moe (slaap-rituelen)

Elke avond leggen ouders hun kids op bed. Hoe het naar bed-gaan-ritueel verloopt verschilt per gezin, maar bijna iedereen heeft zo zijn slaap-rituelen ontwikkeld. Het zijn belangrijke momenten om kinderen van de drukke dag de wissel te laten maken naar rust, slaap. Een ritueel geeft kinderen een veilig gevoel. Veel ouders sluiten de dag af met een verhaal, gebed of een andere invulling om de rust te verwelkomen.

‘In haar kamertje gaan we in de schommelstoel zitten en voorlezen. Standaard een boekje voorlezen en een boekje waar ze zelf wat mee kan: een kartonnen kijk- en speelboekje bijvoorbeeld. Hierna krijgt ze haar speen en zingen we het gebedje. Na het volmondig amen gaan we nog even kroelen en geven we een dikke zoen.’ (Moeder Jose – dochter Hansje 1,5 jaar).

Ik ben begonnen om ’s avonds, bij het naar bed gaan, met mijn kind te gaan mediteren. Als uitgangspunt nam ik het gebed waar ik mee groot gegroeid was: ‘Ik ga slapen, ik ben moe, ‘k sluit mijn beide oogjes tot. Heere houdt u deze nacht, over ons getrouw de wacht. Zorgt u goed voor papa, mama, (hier onze namen), en iedereen op de hele wereld. Amen. De avond is het beste moment om in rust aandacht te schenken aan de dingen die jij belangrijk vindt voor je kinderen. Gebruik het!’ (moeder Edith ontwikkelde een avondmeditatie voor kids)

‘Wij hebben sinds kort een dromenvanger hangen op de slaapkamers van onze twee kinderen. Het verhaal gaat dat de dromenvangers in gebruik waren bij de indianenstammen. Zij hingen het vangnetje boven het bedje van hun kinderen. De gedachte: de dromenvanger vangt de slechte dromen die in het universum rondzweven en de slaapkamer binnenkomen in het web. De slechte dromen worden verbrand door de eerste zonnestralen. De goede dromen vinden hun weg door het gat in het midden en glijden langs de veren onderaan de dromenvanger richting de persoon die eronder slaapt.’ (Hans en Linda).

‘Mijn kind (6 jr) ontspant goed voor het slapen gaan door het doen van yoga. Er zijn verschillende Yoga oefeningen online te vinden die kunnen helpen.’ (vader Joris)

Vragen voor ouders:

  • Luister naar het ‘oude kindergebedje’ uit het YouTube filmpje. Met welke ‘waarheden’ of ‘overtuiging wil jij je kind in de rust doen brengen?
  • Hebben de laatste woorden van de dag meer kracht in zich dan andere woorden?
  • Bespreek eens met andere ouders hoe zij het naar-bed-gaan-ritueel vormgeven en laat je inspireren! 

 

Share

Geef een reactie