SIRE campagne – Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?

De nieuwe SIRE campagne – Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn? roept flink wat discussie op. SIRE vind de campagne noodzakelijk, jongensgedrag wordt namelijk te weinig gewaardeerd en het potentieel van jongens wordt onvoldoende benut.

‘Meisjes hebben eerder zelfinzicht, kunnen beter anticiperen en plannen. Jongens ontwikkelen doorgaans eerder hun grote motoriek en ruimtelijk inzicht. Jongens leren door te doen. Ze proberen gewoon, al gaat het drie keer mis, al doet het zeer.’ (Onderwijsadviseur Lauk Woltring)

‘Statistieken geven aan dat meisjes het onderwijs soepeler doorlopen dan jongens. Jongens volgen vaker speciaal onderwijs, er zijn meer jongens die de school voortijdig verlaten en ze ontvangen ook meer jeugdhulp dan meisjes. Onderwijsadviseur, onderzoeker en trainer Lauk Woltring probeert al veertig jaar bespreekbaar te maken dat die verschillen in prestaties misschien wel voortkomen uit het onderwijs en hoe we met kinderen omgaan. Ook thuis krijgen meiden waarschijnlijk meer complimenten, omdat ze goed kunnen stilzitten of geconcentreerd een kunstig knutselwerkje kunnen afleveren.’ (Trouw)

Niet iedereen is het hiermee eens. Andere onderzoekers wijzen op het feit dat de verschillen tussen jongens en meisjes veel kleiner zijn dan wordt gedacht.

Vragen om als docenten, ouders en jeugdwerkers te bespreken:

  • Bekijk de video van SIRE. Herken je de signalen die de campagne afgeeft? 
  • Is er in de religieuze of spirituele opvoeding ook meer aandacht nodig voor de wijze waarop jongens zich ontwikkelen?
Bron: Trouw
Share

Geef een reactie