Scholieren steeds serieuzer

Scholieren zijn meer en serieuzer bezig met hun toekomstige studie en carrière dan acht jaar geleden. Vooral vwo- en havo-meisjes. Zo vinden scholieren een studiecarrière belangrijker dan in 2009. Toen vonden scholieren ‘een leuke studie’ belangrijker. Scholieren willen nu ook hoge cijfers halen. Daar staat tegenover dat scholieren minder stressbestendig zijn geworden. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 130.000 havo- en vwo-bovenbouwscholieren van Qompas, een bedrijf dat is gespecialiseerd in studie-, beroeps-, en carrièrekeuze. De gegevens van het onderzoek betreffen de periode 2009 en 2017.

Qompas heeft scholieren stellingen voorgelegd over studiekeuze, carrière en studiehouding. De resultaten daarvan zijn geanalyseerd en in een onderzoek verwerkt, (zie bijlage). Zo kiest bijvoorbeeld een ruime meerderheid van scholieren (70 procent) niet snel voor een studie met onduidelijke carrièreperspectieven. Havo-jongens doen dat het minst vaak en vwo-meisjes het vaakst. Drie keer zoveel havo-jongens als vwo-meisjes kiezen voor de makkelijkste opleiding als ze uit meerdere onderwijsinstellingen kunnen kiezen. Niet verwonderlijk is dat alle scholieren het belangrijk vinden om later veel geld te verdienen, opmerkelijk is dat meisjes dat steeds minder belangrijk vinden.

Meer stress
Tegelijkertijd zijn scholieren in 2017 veel minder stressbestendig dan in 2009. Dat zien we opnieuw het duidelijkst bij vwo- en havo-meisjes. Ongeveer de helft van de scholieren geeft aan zich moeilijk op meerdere dingen tegelijk te kunnen concentreren (vooral havo-jongens). Er lijken dus ook risico’s te zitten aan de toegenomen ambities van scholieren.

Vragen voor docenten, jongerenwerkers en ouders:

  • Wat vind je van deze uitslagen? Herken je deze ontwikkelingen?
  • Kun je te ambitieus zijn? Wanneer ben je dat?
  • Welke perspectieven reik jij een jongere aan als het gaat om het belang van een studie(keuze)?

 

Bron: Qompas.nl
Share

Geef een reactie