Scholieren debat in het Lagerhuis

Leerlingen van het Praedinius Gymnasium hebben vrijdag de finale van het debatprogramma ‘Op weg naar het Lagerhuis’ gewonnen. Met deze prestatie winnen de scholieren een reis naar de Verenigde Naties in New York. Op weg naar Het Lagerhuis is een jongerendebatwedstrijd voor middelbare scholieren. De finale werd al op zes juni opgenomen in Hilversum en was vrijdagavond te zien bij de VARA. In de finale stond het Praedinius Gymnasium tegenover een team van de middelbare school De Nassau uit Breda. De debatten gingen over  alcoholmisbruik, dienstplicht, seksuele voorlichting en asielzoekers.

In de voorrondes van het programma werd er door talloze jongeren een korte V-Speech gehouden. Lieve Eberson was één van de kanshebbers.

‘Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Nederland. Jaarlijks doen er zo’n 200 scholen mee. Er worden in januari en februari vijftien voorrondes gespeeld verspreid door Nederland. Zo wordt toegewerkt naar de tv finale op NPO 2 in het voorjaar. De winnaars van de landelijke finale winnen een unieke prijs: zij brengen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.’

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Bekijk de ‘V-speech’ van Lieve uit de debat competitie ‘Onderweg naar het Lagerhuis’. In deze speech geeft Lieve haar visie op de impact van een scheiding en de manier waarop dit beter geregeld zou kunnen worden. Wat vind je van haar pleidooi? 
  • Welke maatschappelijke thema’s hebben jouw belangstelling?
  • Organiseer een eigen Lagerhuis debat. Over welke thema’s willen jullie met elkaar in gesprek?
Bron: Oogtv.nl / Foto Facebook ‘Op weg naar het Lagerhuis’
Share

Geef een reactie