Scholieren krijgen les in het Wilhelmus

Het Wilhelmus kennen we nu vooral van sportevenementen, maar dat gaat veranderen. Door les te geven in de Nederlandse grondwet, en in de tekst, melodie en betekenis van het Wilhelmus, willen de formerende partijen ervoor zorgen dat dat er meer aandacht wordt besteed aan elementen die belangrijk zijn voor de nationale identiteit.
Ook zullen jongeren die de leeftijd van achttien jaar bereiken een boekje krijgen dat gaat over de Nederlandse geschiedenis. Dat hebben de partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw regeerakkoord afgesproken, blijkt uit documenten die het Algemeen Dagblad heeft ingezien.

De scholen zouden volgens VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de leerlingen niet alleen moeten leren wat de tekst is van het volkslied, maar ook de betekenis. De krant citeert de passage uit het regeerakkoord dat er op ‘samenhangende wijze” aandacht moet komen voor “elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit’.

Vragen voor ouders, jongerenwerkers en docenten:

  • Wat vind jij? Zorgt het zingen van het Wilhelmus op school ervoor dat scholieren meer leren over hun nationale identiteit? Of kan ook op een andere manier?
  • Vind je dat dit op scholen thuishoort?
  • Het volkslied telt 15 coupletten, zijn ze allemaal even belangrijk of telt het eerste couplet zwaarder dan de rest?
Bron: Nu.nl Foto: ANP
Share

Geef een reactie