Rot op met je religie!

In ‘Rot op met je religie’ wonen een jood, een moslim, twee christenen en twee atheïsten met elkaar in één huis. Jan is evangelisch, Sheila is joods, Safeer is moslim, Dineke is hervormd-christelijk en Bryan en Floris zijn atheïst. Alle zes hebben ze een zeer uitgesproken mening over religie. Twee weken lang trekken ze samen op en gaan ze de confrontatie aan met elkaars diepste overtuigingen. We zien wat de impact van geloof is op het dagelijks leven.

‘Samenwonen betekent ook samen eten. En dat is nog niet zo eenvoudig met een moslim, een jood en een veganist in de groep.  We zien dat wat voor de één gewoon is bij de ander grote ergernis of zelfs woede kan oproepen. Zo heeft atheïst én veganist Floris geen goed woord over voor islamitische en joodse slachtrituelen of het besnijden van pasgeboren jongetjes. Jan en Bryan raken verwikkeld in een discussie over ondragelijk lijden en euthanasie. En hoe vinden Dineke en Sheila het eigenlijk dat Safeer hun geen hand wil geven, omdat ze vrouw zijn?’ (EO)

In Rot op met je religie staat het onderwerp religiestress centraal. Dat is de mate van spanning die kan bestaan tussen gelovigen en mensen die niet geloven of iets anders geloven. Onderzoeksbureau Motivaction deed in opdracht van de EO een onderzoek naar de mate van religiestress in Nederland. Hiermee wordt voor het eerst inzichtelijk of gelovigen en ongelovigen daadwerkelijk last van elkaar hebben. En hoeveel ruimte er is voor religie in een tijd van secularisering.

  

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Bekijk de preview van ‘Rot op met je religie’.
  • Kan religie stress veroorzaken? Hoe?
  • Wie krijg er religiestress?
  • Wanneer zou jij dat kunnen krijgen? 
  • Op welke manier kunnen we werken aan meer ‘religie-relaxedheid’?
Bron: EO
Share

Geef een reactie