Reli-leiders: make friends!

Een bijzondere oproep tot vriendschap en vrede, door een opvallende groep mannen en vrouwen. Veertien religieuze leiders hebben een video gemaakt waarin ze gelovigen oproepen om vrienden te worden met mensen van een ander geloof. De reden hiervoor is dat er te veel vooroordelen leven. Er is veel wantrouwen tussen bijvoorbeeld een christen en een moslim of een hindoe en een boeddhist. Persoonlijke contacten en gesprekken kunnen dat verbeteren, zeggen ze in een drie minuten durende video die in verschillende talen is ondertiteld, waaronder het Nederlands.

‘Ze hebben allemaal meegedaan: de grootmufti, de soenni’s, de sjia’s, de hindoes. Niemand weigerde de uitnodiging. Ze kozen allemaal zelf hun teksten over vriendschap.’

Onder meer paus Franciscus, grootmoefti van Egypte Shawki Allam, opperrabbijn Jonathan Sacks, de ayatollah Sayyid Fadhel al-Milani en de Dalai Lama zijn te zien in de video.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Wat vind jij van de oproep van deze religieuze leiders?
  • Welke uitspraak blijft je bij?
  • Heb jij vriendschappen met mensen van een andere levensbeschouwing, religie?
  • De verschillen brengen het gesprek op gang. Kun je twee voorbeelden noemen van dingen die jij door de ander hebt geleerd? 
Bron: NOS.nl
Share

Geef een reactie