De Rag ‘N Bone Man zoekt het hogerop

Hij bestormt de hitlijsten van Nederland. De Rag ‘N Bone Man uit London is een ware verschijning met zijn grote baard en  en lichaam vol tatoeages. Afgelopen zomer stond hij onder andere op het North Sea Jazz festival en op Lowlands waar hij indrukwekkende shows gaf. In juli dit jaar kwam zijn hit ‘Human’ uit, een voorproefje van zijn nieuwe album dat later in 2016 uitkomt. De zanger groeide op met de muziek van o.a. John Lee Hooker en dat is te horen. Maar Rag N Bone Man omarmt daarbij andere muziekstijlen en dit heeft onder andere vanuit de hiphopscene veel respect opgeleverd.

rag-boneJoshua (17): ‘Deze muziek is gewoon zo moddervet, het is zo rauw en intens. Heerlijk!’  

De website van Lowlands 2016 kondigde de komst van de Rag ‘N Bone Man als volgt aan: ‘Deze muzikale voddenboer combineert underground hiphop met hartverscheurende gospelblues. Rag‘N’Bone Man werd geboren als Rory Graham in een Brits gezin met een zingende moeder en gitaarspelende vader, door wie hij grootgebracht werd op een strikt dieet van soul, jazz, folk en blues. Samen met Grahams eigen voorliefde voor spartaanse straatbeats bleek dat een prima voedingsbodem voor de gruizige urban blues van Rag‘N’Bone Man.’

Rory is niet tevreden met de wereld zoals deze nu is. Er zit bij vlagen een soort agressie in de songs. Dit komt volgens de Rag ‘N Bone Man omdat; ‘The world is a bit of a fucked up place.’ De zanger vertelt over ‘Human’ in de ochtendshow van Giel Beelen: ‘Sometimes it takes a long time to write songs. But we both had this feeling of being asked this question that you are not qualified to answer. It’s about not having all the answers. After that the song kind of wrote itself.’ Een paar zinnen uit de song:

‘I’m no prophet or messiah. Should go looking somewhere higher

I’m only human after all, I’m only human after all
Don’t put the blame on me, don’t put the blame on me
I’m only human I do what I can
I’m just a man, I do what I can.’

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Heb jij wel eens het gevoel dat mensen dingen van je vragen die je niet kan waarmaken?
  • Heb jij vragen waarop je stomweg gewoon geen zinnig antwoord op kunt geven?
  • Wat bedoeld de zanger volgens jou met de zin: ‘I’m no prophet or messiah, should go looking somewhere higher?’
  • Kun je God ter verantwoording roepen vind je?
  • Bestaat er een antwoord op alle vragen?
Share

Geef een reactie