Megahit Psalm 23

In de afgelopen week kregen we via het online platform Dag6 een nieuwe moderne en bijzondere versie van Psalm 23 onder ogen. David, een heuse singer-songwriter, schreef een paar duizend jaar terug als jonge schaapsherder zijn hit Psalm 23.  De hoeder van de schapen werd uiteindelijk koning. Zijn leven laat zich afspelen als een film, met scenes uit oorlogen, familie-intriges en overspel. De Psalm van David doet het na al die eeuwen nog steeds goed, in de kerk, maar ook in films (zoals Titanic) en in de popmuziek. Neem bijvoorbeeld de songs: Jesus Walks (Kayne West), So many tears (Tupac), Gangsta Paradise (Coolio) en Love Rescue me (U2). Ze bevatten allemaal verwijzingen naar Psalm 23.

Belangrijk detail; de Psalm wordt bijna nooit volledig geciteerd. Het lijkt er meer op dat de woorden van rust en vertrouwen te midden van een gevaarlijke en donkere wereld een verwarrend effect hebben op de artiesten. In veel gevallen worden er dan ook fragmenten uit de song gebruikt die een eigen draai krijgen. Psalm 23 wordt een sample in het grotere geheel van een popsong.

Maar dit keer betreft het een game. De trailer van de Sony game The Last of Us II, vertelt het verhaal van Ellie en Joël. De oplettende kijker hoort Ellie in de trailer een liedje zingen die uit Psalm 23 komen. Je moet het bijna weten om het te horen, maar ze zingt over hoe ze haar vijanden gaat vermoorden. Daarna volgen een paar regels uit Psalm 23: ‘Even though I walk through the valley of the shadow of death,’ ‘Surely goodness and mercy shall follow me’, en ‘still water that restores my soul.’ Op het einde concludeert Ellie dat ze niet op het pad van de rechtvaardigen kan komen omdat ze slecht is…

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Ken jij films, popsongs of games waarin Psalm 23 nog meer voorkomt? 
  • Lees met elkaar Psalm 23.
  • Waarom zou de Psalm zo populair zijn onder artiesten denk jij? 
 Bron: Dag6
Share

Geef een reactie