Pokémon Go: kansen voor mythologie, iconografie en religieuze schisma

Dit is de zomer van Pokémon Go waarin tieners en jongeren op virtuele monsterjacht zijn. Lucas Brouwers keek naar onderzoekers die zich al langer bezighouden met Pokémon. De kinderen die in de jaren 90 opgroeiden met de eerste Pokémonspellen, zijn nu geneticus, bioloog of socioloog. Zij publiceren artikelen over Pokémon.

De Amerikaanse promovendus Marley-Vincent Lindsey (24) boog zich over een bijzonder sociaal experiment met Pokémon. In februari 2014 begon een anonieme programmeur met het uitzenden van het klassieke Pokémon-spel uit 1998 in een livestream. Kijkers konden via een chat commando’s doorgeven aan het spel. Typte iemand ‘right’, dan ging het spelfiguur bijvoorbeeld naar rechts, bij ‘up’ ging het omhoog.

Het hobbyproject werd een onverwachte hit. Op het hoogtepunt probeerden 175.000 kijkers tegelijkertijd de game te spelen. Vorig jaar beschreef Lindsey hoe dit immense kijkerscollectief het na twee weken lukte om het spel uit spelen. Over de moeilijkste passages werd op fora als Reddit overlegd om een gezamenlijke strategie te bepalen.

Lindsey beschreef de religievorming rond het avontuur. Religie? Rond Pokémon? Ja. Rond het experiment ontstond een complexe mythologie, compleet met iconografie en religieuze schisma’s. Toen de vogel-pokémon Pidgey talloze vijanden uitschakelde, werd hij door spelers uitgeroepen tot verlosser Bird Jesus. En vuur-pokémon Flareon werd na een bijzondere reeks slechte beslissingen bestempeld tot ‘valse profeet’.

Natuurlijk ziet geen van de spelers een Pokémon als persoonlijke verlosser, maar het laat volgens Lindsey goed zien hoe uit een gezamenlijke beleving religieuze elementen kunnen ontstaan. Het succes van Pokémon is altijd geweest dat er een enorme werkelijkheid búiten het spel bestaat, schrijft Lindsey, compleet met tv-series, kaarten en speelgoed.

Vragen voor jongerenwerkers, jeugdleiders, docenten en ouders:

  • Welke elementen maken dat een sociaal experiment kan uitgroeien tot een complexe mythologie, complete iconografie en religieuze schisma’s?
  • Biedt Pokémon Go deze kansen ook? Licht toe.
  • Hoe kan jij deze kansen benutten?

    Bron: NRC.nl

Share

Geef een reactie