Poerim: verkleed vieren

Zondag is het Poerim. Het joodse feest wordt ook wel ‘Lotenfeest’. genoemd. De naam verwijst naar de nieuwe loten die in de lente aan bomen en struiken ontspruiten. In het Perzisch betekent poer ‘lot’. Poerim is het feest van de joodse koningin Esther in Perzië. Ze leefde een kleine 2300 jaar geleden. Minister Haman wilde alle joodse mensen uitroeien en hij kreeg daarvoor toestemming van de Perzische koning. Het lot zou bepalen op welke dag dat zou gebeuren. Samen met haar oom Mordechai redde koningin Esther haar volk van de ondergang.

Met Poerim wordt het verhaal van Esther voorgelezen. Telkens als de naam van de boosaardige Haman wordt genoemd, gillen en fluiten de kinderen en zwaaien ze zo hard ze kunnen met lawaaiige ratels.

Alle gelovige mensen zijn op deze dag verkleed; sommigen als de slimme Esther, anderen als oom Mordechai of hoe ze maar willen. De mensen sturen elkaar drank en lekker eten. Ook de armen worden niet vergeten. De dag eindigt met een feestmaaltijd waarbij koekjes met maanzaad worden gegeten: de zogenaamde Hamansoren. Een ander gerecht dat bij Poerim hoort, is kiesjeliesj; dat is gefrituurd koekdeeg met poedersuiker. De volwassenen mogen dronken worden. Zo dronken dat ze op het eind het verschil niet meer weten tussen ‘vervloekt is Haman’ en ‘gezegend is Mordechai’.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Aan welk ander feest doet Poerim je denken? Leg uit.
  • Zoek uit welke rol ‘het lot’ had bij dit feest?
  • Waarom zouden de volwassenen bij dit ene feest dronken mogen worden denk jij?  
Share

Geef een reactie