Plannen en doelen 2016

Anonieme tiener: ‘Ga proberen om af te vallen, liever zijn voor mijn zusje, en goed me best blijven doen op school want het gaat al super goed, maar ik hoop gewoon zo dat ik mijn diploma voor deze opleiding ga halen, maar met mijn doorzettingsvermogen gaat dat zeker lukken, en verder ja zoals altijd gewoon in mezelf blijven geloven en niet altijd naar anderen luisteren.’

Nika: ‘Me best doen om over te gaan (sta zware onvoldoende voor wiskunde), gezonder eten en sporten.’

Lukas: ‘Ik maak ze niet echt, ik probeer gewoon altijd aardig te zijn. Heel het jaar door. Mijn mama wilt altijd minder snoepen maar dat lukt haar nooit.’

De meest populaire goede voornemens voor 2016 zijn:

Afvallen
Veruit het populairste goede voornemen in Nederland. Geen wonder, want bijna de helft (48,3%) van de Nederlanders kampt met overgewicht.
Stoppen met roken
Als het niet voor alle gezondheidsvoordelen is, dan wel voor al het geld dat je erop kan besparen. Slechts 10% van de stoppers houdt een jaar vol, en de gemiddelde ex-roker is al 2,5 keer gestopt.
Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen
Meer tijd met vrienden en familie doorbrengen wort vaak genoemd, want vrienden of familie heeft (bijna) iedereen. En druk zijn we allemaal.
Sporten
Intensieve beweging is goed voor je. Vanaf de eerste week van januari stroomt de sportschool weer vol met fanatiekelingen.
Stoppen met drinken
Alcohol is een extreem toegankelijk drug, en ‘hoort er gewoon bij’. Minderen of minder regelmatig drinken kan een flinke uitdaging zijn.
Meer genieten van het leven / Minder stressen
Werken is hard werken, en veel mensen raken daar behoorlijk gestrest van. Hoe je omgaat met problemen op de werkvloer draagt daaraan bij, en elk jaar proberen we opnieuw om problemen minder diep door te laten dringen.
Zaken op orde krijgen
In het verlengde hiervan valt ook het op orde krijgen van de zaken: als je je geen zorgen hoeft te maken over hoe je tijd is ingedeeld, hoef je ook minder te stressen.
Iets nieuws leren
Om de sleur van alledaagsheid te doorbreken willen veel mensen vaak iets nieuws leren.

Vragen voor opvoeders:
Wat voor voorbeeld geef jij als het gaat om goede voornemens?
Deel jij bewust gestelde doelen en behaalde doelen? Wanneer?
Stel je ook meetbare doelen als het gaat om levensovertuiging, groeien in je geloof?

Gespreksvragen om te bespreken met kinderen en jongeren:
Waar wil je in 2016 mee stoppen?
Wat wil je in 2016 mee doorgaan?
Wat moet echt anders?
Wie kan je daarmee helpen?

Bronnen o.a. Metro, Girlz, Jeugdjournaal

Share

Geef een reactie