Pesach

Het is vandaag de laatste dag van het joodse Pesach in 2016. Voor veel Joden gaat het deze week om het verhaal van Mozes. Het herinnert ze aan de wonderlijke bevrijding uit de slavernij van Egypte. Na een periode van ongeveer 400 jaar slavernij in Egypte werd het volk onder leiding van Mozes, uit Egypte geleid naar het beloofde land.

Om dit feest te kunnen vieren wordt het hele huis grondig schoongemaakt. De keuken krijgt een extra beurt. Alle bestek wordt uitgekookt en het speciale Pesach servies wordt klaargezet. Met Pesach mogen alleen levensmiddelen zonder gist (ongedesemd) worden gegeten. Het feest duurt 7 dagen. Op de vooravond (Sederavond) wordt over de uittocht verteld en wordt er gegeten van voedsel waardoor je aan die tijd moet terugdenken, bijvoorbeeld het bittere mierikswortel. Daarna worden er lekkere dingen gegeten.

Vragen om met kinderen en tieners te bespreken:

  • Waarom eten de Joden met Pesach ongezuurde broden? Waaraan denken zij terug met dit feest? 
  • Welke belangrijke gebeurtenissen wil jij blijven herinneren? Hoe zou je dit kunnen doen?
  • Maak met elkaar ongezuurde broden, klik hier voor het recept.
  • Bij het vieren van Pesach speelt het eten een belangrijke rol.  Dit is bij meer religies zo, welke andere feesten zijn verbonden aan speciaal voedsel? Maak een lijst.
Share

Geef een reactie