Paus vraagt jongeren om advies

Het Vaticaan legt haar oor te luisteren bij jongeren. Tot oktober proberen ze in kaart te brengen wat jongeren bezighoudt en hoe de kerk hen beter van dienst kan zijn. Want, zo erkent het in een verkennend document: misschien is het tijd om minder te preken en beter te luisteren. De komende weken krijgen de hoogste geestelijken van ieder land een lijst met vragen over jonge katholieken tussen de 16 en 29 jaar. Die draait om grote thema’s: hun beleving van het geloof, maar ook wat ze denken van hun werk, de politiek en liefdadigheid.

Bisschoppen die de vragenlijst ontvangen, mogen zelf bepalen waar ze hun antwoorden op baseren. Ze kunnen de vragen voorleggen aan jongeren in hun parochies, maar mogen de lijst ook zelf invullen. Vanaf maart kunnen jongeren zich rechtstreeks tot Rome richten. Dan opent het Vaticaan een website met een vragenlijst die jongeren zelf kunnen invullen. De oogst van beide rondes dient als gespreksstof voor een grote kerkvergadering over jongeren, die plaatsvindt in 2018.

‘De kerk wil jullie stem horen, en over jullie geloof. Ja, zelfs jullie twijfels en kritiek.’ (Paus Franciscus)

In het verkennende document geeft de kerk zelf al voorzichtig aan hoe het volgens haar beter kan. Ze moet af van de ‘rigide houding die de verkondiging van het evangelie minder geloofwaardig maakt’ en moet ophouden ‘zich te gedragen op een ouderwetse manier‘. En, zo stelt het document, jongeren hebben vast ook wel een paar goede ideeën over hoe de kerk het verkondigen van haar boodschap kan verbeteren.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Eens/oneens: Sterke zet van de paus om jongeren om advies te vragen.
  • Welke advies denk jij dat de jongeren de Rooms-Katholieke Kerk gaan geven?
  • Welk gouden tip zou jij de paus willen voorhouden? 
Bron: Trouw
Share

Geef een reactie