Passengers – Wakker met een reden

De Avalon, een ruimteschip is op weg naar een kolonie ver van aarde. 5000 mensen hebben zich voor een duur van 120 jaar in een hyperslaap laten brengen om straks op een nieuwe planeet in een nieuwe eeuw opnieuw te beginnen. Een storing zorgt ervoor dat Jim negentig jaar te vroeg wakker wordt. Hij is klaarwakker en uit angst om voorgoed alleen te blijven, wekt hij een vrouwelijke passagier; Aurora (poollicht).

Monteur Jim en schrijfster Aurora, realiseren zich dat ze de rest van hun leven met elkaar zullen doorbrengen op het schip. Jim en Aurora worden verliefd, maar dan komen ze erachter dat de levens van de duizenden nog slapende mensen in gevaar zijn.

De naam van het ruimteschip Avalon is een verwijzing naar het paradijs. In de Brits-Keltische sage is het de naam van een eiland waar gesneuvelde koningen en helden wonen. Het wordt gesitueerd vlak achter de horizon (waar de Zon ondergaat). In de Arthur-sage worden hier koning Arthurs wonden, verzorgd door de fee Morgen.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Wat vind je van het idee om jezelf te laten inslapen om na een flinke tijd weer wakker te worden in een paradijs?
  • Hoofdrolspeler Jim maakt een medepassagier wakker omdat hij niet alleen durft te zijn. Stel jezelf eens voor dat je jaren helemaal alleen zou zijn, in stilte, geen gesprekken, geen ontmoetingen met anderen. Wat zou dit met je doen qua eigenwaarde, zingeving en geluksbeleving? 
  • Wie zie jij als ‘passengers’ in jouw leven? Welke verschil maken zij door met hen te reizen?
  • Jim stelt: ‘We zijn niet zomaar wakker geworden…’ Wanneer had jij voor het laatst een moment waarna je je afvroeg: is dit (niet) toevallig? 

 

Share

Geef een reactie