Oud & Nieuw

In Nederland is het traditie om oudejaarsavond met familie en vrienden te vieren waarbij oliebollen en/of appelflappen worden gegeten veelal kijkend naar een oudejaarsconference dit jaar van Herman Finkers. Alternatieven voor jongeren zijn ‘De TV draait door’ of ‘De cabaratiers van Cojones’ die in de huid kruipen van beroemdheden die dit jaar in het nieuws waren en het in een rapbattle tegen elkaar opnemen.
Om twaalf uur is er een champagnetoast thuis of op een nieuwjaarsfeest en wordt er veel vuurwerk afgeschoten.

Maar sinds wanneer vieren we eigenlijk Oud & Nieuw? In de vijftiende en zestiende eeuw gingen de meeste staten in Europa er toe over het Nieuwjaar te vieren op 1 januari. Er ontstonden op deze datum gebruiken die vergelijkbaar zijn met die van andere dagen in de heidense midwintertijd. Het feest begon, zoals alle Germaanse en Keltische feesten, op de vooravond. Eerder noemde men dit Silvesteravond naar de heilige Silvester een paus uit de vierde eeuw, zijn sterfdatum was 31 december.

Toen de heiligenverering tijdens de Reformatie werd afgeschaft, ontstond de gewoonte van oudejaarsavond te spreken. Het knallen van vuurwerk bij het begin van het nieuwe jaar en allerlei gebruiken om de gevestigde orde op haar kop te zetten zijn een algemeen verschijnsel tijdens de heidense (midwinter)tijd.

Vragen om te bespreken met kinderen:

  • Wat vind jij het leukste aan Oudjaarsdag?
  • Zoek eens op waarom deze avond vroeger Silvesteravond heette? 
  • Waar heb jij zin in als je denkt aan 2016?

 

 

 

Share

Geef een reactie