Vechtsport kans voor spirituele groei

Oosterse vechtsporten zijn populair onder kinderen en jongeren. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld: Karate-do, Taekwondo, Jiu-jitsu, Aikido, Tai-Chi, Hap Ki Do, judo, kickboksen of Kung Fu. Het Boeddhisme speelt op de achtergrond soms een rol. Je kunt hierbij denken aan:

  1. De kosmische kracht Chi waar je mee leert omgaan door je ademhaling en concentratievermogen te oefenen
  2. Het ‘buiggroeten’; tijdens het knielen (soort yogazit waarbij je de vuisten op de grond of op de dijen legt, je ogen dicht doet en jezelf ‘leeg maakt’. Deze handeling (mokso jamae genoemd) wordt in het begin en aan het einde van de les verricht.
  3. Er wordt in veel gevallen tweemaal gebogen/ gegroet: de 1ekeer voor de leraar, de 2e keer gericht naar het Oosten in de richting van de overleden grondleggers.
  4. Binnen de culturele setting van bijvoorbeeld Japan is een spontane buiging bij de ontmoeting van anderen slechts een beleefdheidsvorm, maar er zijn ook vechtsporten waarbij er gebogen wordt voor de leraar en voor de grondleggers van die betreffende vechtkunst.’

imagesEen onderwijzer in de vechtsporten stelde: ‘Als de je beweging van vechtsport tot aan haar oorsprong uitzoekt, zie je dat zelfverdediging nooit de echte bedoeling was van vechtsport. Het was gewoon een praktisch aspect van vechtsport, geboren in primitiever en gewelddadiger tijden. Maar het ware doel was spirituele groei door de energie van de materiële wereld te beheersen en de spirituele energie door de geest en het lichaam te kanaliseren. Het echte doel van vechtsport was nooit de volmaaktheid van het lichaam, maar om het lichaam tot de nederige en gehoorzame dienaar van de geest te maken. Dit zou het echte doel moeten zijn van iedere benadering van vechtsporten.’

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Vraag: wie doet er in de klas of jeugdgroep aan oosterse vechtsporten? Wat maakt dat je daarvan geniet?
  • Geef jongeren de informatie van deze blog. Herken jij iets van de spirituele wortels in de vechtsport?
  • Zijn er nog andere rituelen of gebruiken die een religieuze oorsprong hebben binnen de vechtsport?
  • Kan vechtsport je helpen in geestelijke groei? Licht toe.

 

Share

Geef een reactie