Omdenken met hakenkruizen

Een groep studenten in Berlijn besloot hun artistieke talent in te zetten om de Swastika (hakenkruis) graffiti in de stad op humoristische aan te pakken. De werkwijze is simpel maar verrassend. De (in deze context) negatieve symbolen ondergaan een ware metamorfose en worden veranderd in een positief kunstwerkje.

‘De swastika, ook wel bekend als het hakenkruis, is een symbool in de vorm van een kruis met aan alle uiteinden een haak. Het is een in de loop van de geschiedenis vaak gebruikt symbool. Zo is het het heiligste teken uit het hindoeïsme en jaïnisme en wordt het ook gebruikt in het boeddhisme. Het symbool (卐) komt echter ook voor op vroegchristelijke graftomben in de catacomben bij Rome, op Griekse en Romeinse mozaïekvloeren uit de oudheid en op houten klompen van Noorse Vikingen uit de vroege middeleeuwen.’ 

‘In de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hakenkruis ook door de nazi’s als symbool gebruikt. Sindsdien wordt het hakenkruis in westerse landen vooral hiermee geassocieerd, ondanks de zeer oude geschiedenis van het symbool zelf.’ (Wikipedia)

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Bekijk de video over de Duitse graffiti artiesten. Wat vind je van het idee?
  • Op welke andere manier zou je dit symbool kunnen veranderen in een positieve boodschap?
  • Pak stiften en papier en wees creatief!
Bron: BBC
Share

Geef een reactie