Festivals opnieuw in de lift!


Life is a festival. Zeker in Nederland. Ons land telde vorig jaar 943 festivals. Dat zijn er bijna honderd meer dan in 2015. Ook het aantal bezoekers nam toe met 14,6 procent, waardoor in totaal in 2016 26,7 miljoen mensen naar een festival zijn geweest. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Festival Monitor over de ontwikkelingen in het festivallandschap.

De monitor houdt de gegevens bij van alle festivals in Nederland vanaf ongeveer drieduizend bezoekers. Onder het begrip festival verstaat onderzoeksbureau Respons, dat de monitor maakt, een dag met ‘programma-onderdelen op locatie of op locaties op loopafstand van elkaar.’ De kleine (tot 10.000 bezoekers) en middelgrote festivals (10.000 tot 30.000 bezoekers) zagen de grootste groei. De grote festivals bleven redelijk stabiel.

Nieuwkomers waren vorig jaar onder meer LINDA.festivalSummerpark Festivalen Airforce Festival. De meeste evenementen (639) draaien om muziek, gevolgd door theater (152), beeldende kunst (87) en overige kunst en cultuur (56). De Festival Monitor wordt samengesteld door onderzoeksbureau Respons in samenwerking met de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).

Vragen voor jongeren:
Naar welke festivals ga jij graag?
Heb jij dit jaar meer festivals bezocht dan vorig jaar?
Wat geeft de doorslag om wel/niet te gaan?

Bron: Festival Monitor

 

Share

Geef een reactie