Nationale Kinderherdenking

Elk jaar houden we op 4 mei de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Dit jaar komt er voor het eerst ook een herdenking speciaal voor kinderen. Die wordt gehouden in Den Haag en kinderen hebben meegeholpen met het organiseren. Net zoals bij alle herdenkingen op 4 mei wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden voor de slachtoffers van oorlogen. Volgens de bedenkers van de Kinderherdenking is het juist belangrijk dat kinderen op hun eigen manier kunnen herdenken.

De bijeenkomst wordt geleid en gedragen door kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar. Het Thema is ‘Kom vanavond met verhalen’. Door middel van theater, zang en dans zullen verhalen op hedendaagse manieren overgedragen worden, zodanig dat kinderen zich beter kunnen inleven. De jongste Burgemeester van Nederland, Noah van Meekeren van Madurodam, spreekt een rede uit. Vervolgens graveert een kind zijn/haar naam in het monument van George Maduro. Om 20.00 uur is er 2 minuten stilte. Tot slot wordt een bijzonder eerbetoon gehouden middels een kinderdefilé. Zowel de burgemeester van Den Haag als de burgemeester van Madurodam leggen een krans.

xxl (1)Het jeugdjournaal polste de mening onder kinderen met de volgende stelling: ‘Een herdenking speciaal voor kinderen is belangrijk.’

De uitslag op het moment van schrijven:

  • Ja – 68,2%
  • Nee – 31,8%

Vragen om met kinderen te bespreken:

  • Bekijk hier het fragment uit het jeugdjournaal.
  • Luister goed naar alle argumenten.
  • Maak de zin af en leg uit: Een herdenking speciaal voor kinderen vind ik …
 Bron: Jeugdjournaal & Nationale onderwijsgids
Share

Geef een reactie