#mysecretfamily

Ana, Annie, Bella, Deb, Mia, Perry, Sue en Sophie zijn geen meisjes. Het zijn afkortingen voor psychische problemen en eetstoornissen die gebruikt worden door tieners op Instagram. De afkortingen gebruiken ze om persoonlijke verhalen met elkaar te delen. Ana staat bijvoorbeeld voor ‘anorexia,’ Annie betekent ‘angststoornis’ en Bella ‘borderline.’ Er is nog een andere hashtag die de afgelopen maanden vaak voorbij komt op social media: #Sue voor ‘suicide’. In plaats van te vechten tegen hun depressie hebben deze tienermeisjes hun stoornis deel van hun identiteit gemaakt.

Wanner je zoekt naar #sue op Instagram vind je ontelbare posts die gerelateerd zijn aan zelfmoord. Volgens jongerenwerkers en hulpverleners is “de oneindige stroom aan informatie, en de ontelbare manieren om internet te gebruiken, een groot probleem voor mensen met zulke aandoeningen.” Er kleven grote gevaren en risico’s aan het deelnemen aan dit soort online community’s.

(anoniem): ‘In onze ogen wordt iedereen die zelfmoord pleegt een engel. Als je hele leven een hel was verdien je een plekje in de hemel. Wij zijn jaloers op deze meisjes, omdat ze het lef hadden om te doen wat wij allemaal willen, maar we respecteren ze ook voor hun jarenlange strijd voordat ze er een eind aan maakten.’

Het personifiëren van hun ziekte brengt niet alleen jonge vrouwen bij elkaar, maar verheerlijkt het ook. Alleen bij lotgenoten krijgen deze meisje een gevoel van verbondenheid. Plotseling wordt hun afgezonderde positie van de wereld gerespecteerd; in hun hoofd zijn de tieners niet ziek – ze zijn speciaal.

tieners-gebruiken-instagram-hashtags-om-zelfmoord-te-verheerlijken-432-body-image-1453219664

Vragen voor hen die werken met jongeren:

  • Is deze trend ook herkenbaar in jouw context als jongerenwerker, docent of hulpverlener?
  • Hoe kunnen we jongeren helpen die door dit soort netwerken tot destructief gedrag komen of elkaar versterken?
  • Welke preventie mogelijkheden zien jij (en je collega’s)?
Lees meer via deze link 
Share

Geef een reactie