Leer je (Joodse) buren kennen

Jonge Joden gaan de komende maanden in de Enschedese synagoge met leerlingen van het ROC en de Pabo in gesprek over diversiteit en vooroordelen. Twente pakt daarmee als eerste regio buiten de Randstad het succesvolle project ‘Leer je buren kennen’ op. Het gaat er soms emotioneel en heftig aan toe tijdens de gesprekken over minderheden, discriminatie en vooroordelen.

herdenkenTijdens het project ‘Leer je buren kennen’ blijkt regelmatig hoe de multiculturele samenleving worstelt met onkunde en onbegrip van verschillende groepen die langs elkaar heen leven. Onder meer oorlogen en vluchtelingenstromen zijn op dit moment brandstof voor meer spanningen. ‘Leer je buren keren’ ontstond vier jaar geleden in Amsterdam, toen tijdens de bouw van een synagoge het pand regelmatig werd bekogeld. De verdachten bleken nogal eens leerlingen van het ROC te zijn, een van de naaste buren. De Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam antwoordde met een uitnodiging om met alle leerlingen gesprekken aan te gaan over vooroordelen over en tussen minderheden in de samenleving.

‘Bij 60 procent van de deelnemers zijn die vooroordelen blijvend afgenomen na het project’, zegt Nel Korstanje van de stichting Vrienden van de Synagoge Enschede. 

Het ROC van Twente vindt het project een goede aanvulling voor met name het vak burgerschapskunde, zegt directeur Annet van Mazijk van het MBO College voor Vormgeving, Mode & Media:

‘We leiden de studenten niet alleen op voor een vak, maar ook om als verantwoord burger in de maatschappij te kunnen deelnemen. Daar hoort het debat bij en bewustwording van de vraag hoe anderen tegen jou aankijken en jij tegen mensen die anders zijn dan jij.’

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Heb jij zelf wel eens te maken met discriminatie, vooroordelen?
  • Welke mensen genieten veel respect, welke weinig in onze samenleving? Wat vind jij daarvan?
  • Stel jij zou mee doen aan bovenstaande project, welke vragen zou jij stellen?
  • Is het een idee om met jullie jeugdgroep of klas eens een synagoge, moskee of kerk te bezoeken die dicht bij jullie school of geloofsgemeenschap staat?
Bron: Tubantia | Martin Ruesink
Share

Geef een reactie