Kwaku Summer Festival

Het Kwaku Summer Festival is uitgegroeid tot een begrip in Amsterdam. Het begint in 1975 als een kleinschalig voetbaltoernooi om de jeugd die niet met vakantie kon gaan toch een prettige zomer te geven. In de jaren 90 groeit het voetballen uit tot een mega multiculti happening. De organisatie is geïnspireerd door de Surinaamse dichter Dobru, hij stelt: ‘One tree, so many leaves, one tree’. Of zoals Kwaku stelt: ‘Het zijn de bladeren die de boom maken, de mensen die de samenleving maken. Wij zijn één in onze verscheidenheid.’

c59687e042f52d474e19a24d182994d7Het Kwaku Summer Festival is een grootse viering van culturele diversiteit en identiteit in het stadsdeel Zuidoost met cultuur, sport en eten als belangrijkste uitingsvormen en waar een brede (maatschappelijke) participatie en de Surinaamse oorsprong als belangrijkste pijlers gelden.’ (website Kwaku)

‘Kwakoe kan de naam zijn van iemand die op woensdag geboren is, en verwijst naar woensdag 1 juli 1863, de dag dat in Paramaribo, Suriname de slavernij werd afgeschaft. Zo symboliseert Kwakoe de wedergeboorte van de bevrijde slaaf op die historische woensdag.’ (Wikipedia)

Vragen voor jongeren:

  • Wat spreekt je aan in het Kwaku festival?
  • ‘One tree, so many leaves, one tree’. ‘Het zijn de bladeren die de boom maken, de mensen die de samenleving maken.’ Kijk jij zo ook naar de samenleving?
  • Kwaku viert de diversiteit, ervaar je dat ook op andere festivals?
  • Hoe draag jij als festivalbezoeker bij aan: ‘Wij zijn één in onze verscheidenheid’ ?
Bron: Kwakufestival

 

Share

Geef een reactie