Kinderkleding HEMA gender-neutraal

HEMA stopt met de geslachtsaanduiding op het etiket van kinderkleding. Vanaf eind dit jaar staat er geen aanduiding ‘jongen’ of ‘meisje’ meer op de verpakkingen en de labels. Het is de eerste Nederlandse winkelketen die de kinderkleding genderneutraal maakt. Eerder dit jaar hief HEMA in enkele honderden winkels al de aparte afdelingen voor jongens en meisjes op. De afdeling voor kinderkleding heet daar nu simpelweg ‘kids’.

Het is onder meer aan een tienjarig meisje te danken dat HEMA besloot zijn kinderkleding te veranderen.

Het is onder meer aan een tienjarig meisje te danken dat HEMA besloot zijn kinderkleding te veranderen. Het meisje verzocht de winkelketen twee jaar geleden met een Facebookbericht om stoerder meisjesondergoed in de schappen te leggen. Ze was het beu eeuwig ondergoed met roze hartjes te moeten dragen. HEMA kreeg meer van dergelijke verzoeken, zegt Trevor Perren, HEMA’S inkoopdirecteur kleding. ‘We zien een groeiende behoefte naar stoerdere meisjeskleding.’ HEMA wil daarom ook meer variatie aanbrengen in de collectie. Liefhebbers van meisjesachtige kleren hoeven evenwel niet te wanhopen. ‘Je zult nog steeds roze jurkjes zien bij de HEMA. Maar we voegen daar stoerdere meisjeskleding aan toe.’

In Groot-Brittannië besloot warenhuisketen John Lewis deze maand ook om jongens- en meisjesetiketten uit de kleding te halen. Het bedrijf nam dat besluit “om geen seksestereotypen te versterken”.

Vragen voor opvoeders:

  • Zou je de keuze van HEMA zonder publiciteit hebben opgemerkt?
  • Wie bepaalt op dit moment of iets voor jongens of meisjes is?
  • Wat vind je van de keuze van de HEMA om de geslachtsaanduiding van de kinderkleding te schrappen?
  • Begrijp je dit besluit na aanleiding van de vraag om meer stoere meisjeskleding? Leg uit.
  • Recent was er de campagne van SIRE: Jongens en meisjes zijn gelijk, maar niet hetzelfde”. Hoe reageer je op deze uitspraak, kijkend naar de invoering van de HEMA om de geslachtsaanduiding te schrappen?
  • Wat betekent dit voor de samenleving als een invoering als deze overal wordt toegepast?
Bron: Volkskrant.nl/ Foto: ANP
Share

Geef een reactie