Kinderen klimmen in de pen

De brievenbus van Minister-president Mark Rutte begin vol te lopen. Hij schreef een open brief aan alle Nederlanders en dat leverde veel reacties op. In zijn brief heeft Rutte het onder andere over mensen die naar Nederland komen en vervolgens in zijn ogen de vrijheid misbruiken. De jonge rapper Massih schreef als reactie al een brief aan alle jongeren van ons land. Maar het zijn niet alleen jongeren die reageren op de brief van de premier.

De brief schoot bij Leonie (11) in het verkeerde keelgat. ‘Omdat wij op school best wel veel werken met buitenlanders’. ‘Je geeft ze eerst een veilig gevoel en dan zegt Rutte: ‘Als je je niet normaal gedraagt, rot je maar op. Terwijl zij soms niet eens weten wat hier normaal is.’


Dat een 11-jarige met zulke volwassen zaken bezig is, vinden haar klasgenoten wel een beetje apart. ‘Ik ben niet echt zo van de politiek, maar ik denk wel dat ze gelijk heeft’, vertelt haar klasgenootje Sterre. Dilien valt haar bij: ‘Ik vind het vooral goed dat ze zo’n moeilijk onderwerp heeft gekozen, want daar zou ik niet zomaar opkomen.‘ Leonie hoopt dat Rutte haar brief leest. ‘Oké, hij kan er misschien iets anders mee bedoelen, maar hij moet er ook rekening mee houden dat het bij kinderen en mensen anders kan overkomen’.

Vragen om met kinderen te bespreken:

  • Bekijk met elkaar het nieuwsitem over Leonie in het Jeugdjournaal.
  • Wat denk jij dat president Mark Rutte heeft bedoeld met zijn brief?
  • Welke vraag zou jij hem willen stellen?
  • Over welke (andere) dingen maak jij je zorgen? Wie kan je helpen?
Bron: RTV Drenthe. Foto: Jeugdjournaal

 

Share

Geef een reactie