Karma is a bitch!

Het klinkt nogal eens op het schoolplein of op het voetbalveld; Karma! Karma is een begrip dat steeds vaker gebruikt wordt. Eerder noemden we dat vaak ‘boontje komt om zijn loontje’, wat werd gezegd wanneer iemand zijn verdiende straf krijgt. Veel jongeren zouden nu bij zo’n voorval grappend zeggen dat het karma is.

Tijmen (13): ‘Payback is dat je iets terugdoet. Karma is dat jkarma-s-only-a-bitch-if-you-are-t-shirts-men-s-t-shirt-by-american-apparele iets terugkrijgt. Bijvoorbeeld je tegenstander scoort bij voetbal en zegt, ha ha hard voor je. Dan scoren wij en dan zeggen wij: karma!’ 

Karma kan, maar hoeft niet per se je ‘verdiende loon’ te zijn. Het moderne gebruik van karma is eigenlijk toepasbaar op alles wat fout gaat: je trein missen, je eten laten aanbranden of een lekke band hebben.

Het Sanskrit woord karma betekent actie of daad en is een belangrijk begrip in onder andere het Boeddhisme en Hindoeïsme. Karma is het principe van oorzaak en gevolg en is in feite een soort natuurwet. Het gebeurt automatisch en er komt geen god aan te pas. Goede daden en intenties leiden tot goede karma, wat positieve gevolgen heeft in het huidige of volgende leven. Hetzelfde gaat op voor slechte daden, die negatieve consequenties hebben.

Vragen om met tieners en jongeren te bespreken:

  • Gebruik jij het woord ‘karma’ wel eens? Wanneer bijvoorbeeld?
  • Wat betekent het dan?
  • Google waar het woord vandaan komt.  Geloof jij in karma? Leg uit.
  • Hoe ziet jouw toekomst eruit als je gelooft in de wet van karma?
Share

Geef een reactie