Jongeren UK christelijker dan gedacht?

Vergeet alle eerder onderzoeken over jongeren en de kerk uit de UK. 1 op de 6 jongeren (11-18 jr) ziet zichzelf als ‘christen’. 21% ziet zichzelf als een actieve volgeling van Jezus en 13% geeft aan regelmatig de kerk te bezoeken. De cijfers spreken eerdere onderzoeken uit 2006 tegen die spreken van zo’n 5% betrokken jongeren en gelovige tieners. Boeiend detail: 13% van de tieners geven in het onderzoek aan door het bezoeken van een kerk of kathedraal tot geloof te zijn gekomen. Het effect van het kerkgebouw is groter dan het bezoeken van een jeugdgroep, het bijwonen van een bruiloft of het spreken met andere gelovigen over je geloof.

‘What is really exciting for us is that there is this warmth and openness that we are seeing among young people – they are really open to faith.’ (researcher)

De onderzoekers hadden de cijfers in december al binnen, maar konden de uitkomsten stomweg niet geloven. Er ontstond twijfel over de betrouwbaarheid van de uitkomsten. Een andere studie uitgevoerd door jongerenorganisatie YfC ondersteund de cijfers echter, ook zij spreken over een relatief hoog percentage jongeren die zichzelf zien als aanhangers van het christelijk geloof. Het maakt dat de onderzoekers na het opnieuw checken van de eigen cijfers alsnog naar buiten komt met de uitkomsten.

‘It’s a real wake-up call for the church – we’ve got lots of young people who are coming into churches with school groups and that’s a really integral part of them becoming a Christian.’

Vragen voor kerkleiders, jongerenwerkers en docenten:

  • Wat verwondert je het meest aan deze resultaten?
  • Zouden kerken in Nederland eenzelfde impact kunnen hebben op jongeren?
  • Zou de inrichting van de kerk een rol spelen?
  • Behoort het bezoeken van een kerk in het curriculum van een vak als levensbeschouwing of godsdienst?  
 Bron: Telegraph.co.uk
Share

Geef een reactie