Nederlandse scholieren geven leven dikke voldoende

Nederlandse scholieren van 15 jaar oud geven hun leven gemiddeld een 7,8 als cijfer. Dat blijkt uit een onderzoek door de Organisatie voor Econonimische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zij onderzoeken elke drie jaar hoe leerlingen van rond de 15 jaar zich in verschillende landen op de wereld ontwikkelen.

Nederlandse jongeren doen het goed in vergelijking met veel andere landen. Het grootste gedeelte voelt zich thuis op school (zo’n 81 procent). Een nog groter deel voelt zich geen buitenstaander (91 procent). Scholieren in ons land worden flink minder gepest dan leeftijdsgenoten in andere landen. De Nederlandse ouders krijgen ook een dik compliment van de tieners. Ze voelen zich door hen gesteund en begrepen.

Staatssecretaris Dekker: ‘Vergeleken met andere rijke landen zijn Nederlandse kinderen gelukkig en gaan ze graag naar school. Dat is een grote verdienste van al die leraren die daar iedere dag aan bijdragen.’

Nederlandse leerlingen zijn wel wat minder gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. Ze presteren de laatste jaren ook steeds wat minder goed in bijvoorbeeld wiskunde dan voorheen.

Vragen voor docenten, jongerenwerkers en ouders:

  • De uitkomsten lijken in lijn met eerdere onderzoeken uit het afgelopen jaar. 
  • Zou het cijfer omhoog of omlaag gaan met het ouder worden van de leerlingen?
  • Staatssecretaris Dekker geeft de docenten een compliment, wie zou jij (nog meer) een compliment willen geven?  

 

Bron: ANP/ OECD

 

Share

Geef een reactie