Jihad de voorstelling in reprise

Jihad de voorstelling is in 2016 inmiddels door 30.000 Nederlandse jongeren gezien. De theatervoorstelling gaat over drie jongeren die worstelen met hun bestaansrecht, hun toekomst, hun vrienden en hun geloof. Ze besluiten om zich aan te sluiten bij de jihadisten. Maar eenmaal aangekomen blijkt het beeld van de gewapende strijd minder romantisch te zijn dan ze dachten. Het stuk verplaatst zich in de belevingswereld van jongeren die weliswaar in Nederland geboren zijn, maar zich door hun afkomst buitengesloten voelen door de maatschappij waar ze bij zouden moeten horen.

Jihad de voorstelling heeft vorig jaar zoveel Nederlandse jongeren bereikt, dat het stuk in reprise is gegaan.

‘Jihad’ is een project, bestaande uit een voorstelling met een debat na afloop en een lesprogramma. Met een nieuwe cast is de ‘show’ opnieuw de theaters ingegaan en nu tot en met 12 april te zien. Het doel van Jihad de voorstelling is jongeren met elkaar in gesprek te laten gaan over radicalisering en jihadisme. Regisseur Daria Bukvić daarover: ‘Je eigen verstand gebruiken en niet bezwijken voor groepsdruk zijn belangrijke thema’s.’

Vragen om met scholieren te bespreken:

  • De regisseur noemt de thema’s ‘gezond verstand’ en ‘groepsdruk’ als centrale thema’s in de voorstelling.Wat speelt nog meer een rol in de radicalisering? Maak met elkaar een lijst.
  • Op welke manier ontwikkel je sterke innerlijke overtuigingen?
  • Hoe blijf je ook met elkaar in gesprek?
Bron: Metrojihaddevoorstelling
Share

Geef een reactie