Jaden Smith is een levende icoon

Volgens de muzikale zuurpruimen zijn de raps van Jade Smith niet meer dan een soort zweverig new age gebrabbel, maar de meeste critici steken de loftrompet over het album Syre van het zoontje van acteur Will Smith. Jaden Smith is een speciale jongen. Hij maakt muziek, kunst, kleding en bijvoorbeeld ecologische waterflessen. Een paar jaar geleden besloten hij met wat vrienden om een eigen platenmaatschappij én movement MSFTSRep op te richten. Het is een platform voor ‘misfits’, buitenbeentjes.

‘We’re just trying to get to that one world vision, where everybody can be in a world where there aren’t 16,000 children dying of malnutrition every day. That’s really what I want to accomplish, and that’s why I’m doing this.’

De diepere boodschap van de songs van Jaden zijn trouwens niet altijd zo gemakkelijk te pakken. De ondertitel van de plaat ‘A Beautiful Confusion’ geeft dit mooi weer. Jaden ziet zichzelf graag als filosoof, maar de jonge artiest is ook een spiritueel mens. De eerste vier nummers zijn eigenlijk één track genaamd BLUE, één muzikale compositie van twaalf minuten. In ‘B’ zingt Smith over de schepping van de mens om vervolgens uit te vliegen naar 101 thema’s en muziekstijlen. In Icon gaat het over het succes van Jaden in de muziekindustrie. Hij gebruikt hiervoor religieuze taal. Smith ziet zichzelf als een unieke creatie, sterker nog; hij is een icoon. Trots steekt hij zijn borst vooruit, terwijl hij rapt over zijn iconische leven.

Vragen om met jongeren te bespreken:
  • Luister en kijk goed naar de videoclip ‘Icon’ van Jaden Smith.
  • Een icoon, eikoon in het Grieks, betekent afbeelding. Het is een voorstelling van Christus en de heiligen in de Grieks-katholieke kerkelijke kunst. Wat wil Jaden duidelijk maken over zichzelf door zich een icoon te noemen?
  • Zou jij hem bestempelen als een icoon?

 

Share

Geef een reactie