Ik ben zeventien

De Amsterdamse documentaire fotograaf Martijn van de Griendt (Eindhoven 1970) bezocht anderhalf jaar lang schoolfeesten en huisfeestjes in Amsterdam maar fotografeerde Amsterdamse jongeren vooral op straat, met speciale aandacht voor de groep die op het Museumplein hangt.

De jongeren (13-17 jaar) waren niet alleen onderwerp van Martijns fotografie, ze werkten zelf ook mee aan het boek. Diverse jongeren gaven hem bijzondere tekeningen en dagboekteksten, waarvan een selectie in het boek is opgenomen: ‘Ik ben zeventien’.
In een fragment van De Wereld Draait Door vertellen enkele van deze jongeren hoe het is om zeventien jaar te zijn.

download (1)  18054

Zestig jaar geleden fotografeerde Johan van der Keuken, een toen nog onbekende leerling uit het artistieke Amsterdam-Zuid, zijn klasgenoten en vrienden. Deze verzameling van enigszins melancholieke jongerenportretten bundelde hij in zijn boekje ‘Wij zijn 17’. Nog onwetend dat dit later zou gelden als één van de belangrijkste naoorlogse fotoboeken ooit.  ‘Wij zijn 17’ trekt nog altijd de aandacht. Fotograaf Martijn van de Griendt maakte een eerbetoon aan Johan door zestig jaar later de nieuwe generatie tieners, rondom het Museumplein, in beeld te brengen

Behalve het boek is tot 26 juni in de Melkweg de tentoonstelling – Ik ben zeventien.

Vragen om te bespreken met jongeren:

  • Hoe vind jij het om jong te zijn?
  • Selecteer tien foto’s die weergeven hoe jij ‘jong zijn’ beleeft. Vertel een klasgenoot waarom je deze foto’s hebt geselecteerd. (Of in de klas: laat iedere jongere een foto uit zijn selectie kiezen en toelichten.)
  • Wat vind jij de ideale leeftijd? Waarom?
Foto´s: Martijn van de Griendt
Share

Geef een reactie