Film Layla M trekt volle zalen

Layla M is een film over een meisje van 18 wat haar identiteit zoekt in een radicale interpretatie van de Islam. In talloze grote steden, onder andere bij Pathé-theaters, was de film van regisseur Mijke de Jong de afgelopen dagen doorlopend uitverkocht. De filmmakers plaatsen de volgende tekst bij de YouTube trailer over het verhaal:

De 18-jarige Layla (Nora El Koussour) is een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst. Ze doet eindexamen vwo en is een fanatiek voetbalster. Met haar ouders, oma en broer woont ze in Amsterdam-West. Layla is niet op haar mondje gevallen en durft voor haar mening uit te komen. Ze stoort zich aan het negatieve beeld dat er is over Marokkanen en het Islamitische geloof. Thuis heeft ze discussies hierover en Layla zet zich steeds meer af tegen de liberale opvattingen van haar ouders. Tegen hun wil en tot schrik en ergernis van haar beste vriendin en broer, sluit ze zich aan bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Binnen de groep maakt ze kennis met Abdel (Ilias Addab) die haar begrijpt en haar verhalen over de ruzies thuis aanhoort. Layla wordt verliefd en het kost Abdel geen moeite haar over te halen hem te volgen. In het geheim trouwen ze en Layla reist met hem naar het Midden-Oosten. Al snel blijkt dat Abdel steeds meer zijn eigen weg volgt en een buurvrouw is haar enige contact met de buitenwereld. Langzaamaan en tot haar afgrijzen, realiseert Layla zich wat de echte reden is van hun reis.

De filmmaker gaf via NRC een bijzonder kijkje achter de schermen over de totstandkoming van de film, check her het videofragment.

Vragen voor docenten, ouders en jongerenwerkers:

  • Wat vind je van de trailer?
  • Hoe stimuleer jij de (religieuze) dialoog onder jongeren?
  • Zijn jongeren in Nederland op meer levensgebieden aan het radicaliseren?
  • Welke andere vormen van radicalisering neem jij waar?
Share

Geef een reactie