Het centrum van het universum

Er werd naar uitgekeken en in augustus was het moment daar: de game ‘No Man’s Sky’ kwam beschikbaar. Een spel met oneindig veel planeten, vreemde diersoorten, vijanden en aliens met wie je leert communiceren. Een wereld waarin je hopeloos kunt verdwalen ook. Daarom is er de mogelijkheid om hulp te krijgen van een rode bol genaamd Atlas, een soort zwevende ster die je de weg wijst en reizigers uitdaagt om op zoek te gaan naar het centrum van het universum.

logo-nmsTenminste.. als je dat wilt. Je hoeft namelijk niet van een planeet te vertrekken, je hoeft Atlas niet om raad te vragen en je hoeft het verhaal niet eens verder te volgen. De ultieme vrijheid om te ontdekken, rond te reizen in het heelal dat 18.6 triljoen unieke planeten genereert staat voorop. De planeten die je tegenkomt kun je zelf een naam geven, evenals de aanwezige flora en fauna. Om dat je maar beperkte ruimte hebt om spullen mee te nemen, leer je ook dat je alleen de meest waardevolle en nuttige dingen mee kunt nemen. Verzamelen is geen optie, handelen daarentegen wel en het wordt heel interessant als je de talen van de aliens begint te leren.

‘Vanaf minuut één weet je niet wat je ziet en zit je werkelijk aan je beeldscherm gekluisterd. Met een koptelefoon op en het geluid goed hard, waan je je daadwerkelijk op een buitenaardse planeet. Je hoort de aarde onder je voeten, de wind suizen en de dieren om je heen brullen. Dat No Man’s Sky een unieke belevenis is, is tot nu toe geen woord aan gelogen.’

‘Je kan er voor kiezen om de lange reis naar het centrum van het universum te maken, je kan er voor kiezen om Atlas (een soort mysterieuze AI) te achtervolgen of je kan gewoon lekker aanmodderen om geld te verdienen en je gereedschap te upgraden.’

‘Wat die Atlas nou precies is, is me nog steeds een raadsel, is de rode bal een kloppend hart? Of houdt de sterren-map verband met het mysterieuze centrum van alles waar je naar toe reist? Echt geen idee…’

De immense vrijheid kan ook verlammend werken. Spelers delen hun frustraties hierover in chatgesprekken. De oneindige wereld brengt een gevoel van eenzaamheid en verlorenheid. Stuurloos dool je rond op zoek naar houvast en een horizon. Want wat is nu het doel van de game, wanneer is je spel geslaagd?

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Deze game geeft je de vrijheid om eindeloos nieuwe werelden te verkennen en op avontuur te gaan.Houd jij van avonturen?
  • Sommige spelers verliezen zich in de oneindige wereld en leegheid. Wanneer kan jij je leeg, verloren voelen?
  • Hoe ga je daarmee om?
  • De speler kan gebruik maken van ‘Atlas’, een soort computer die je kan helpen om de weg te vinden naar het centrum van alles. Heb jij in jouw leven een ‘Atlas’ die je volgt of inzet bij het vinden een richting?
Share

Geef een reactie