Religiestress tussen Arjen Lubach en Gert-Jan Segers

Het Algemeen Dagblad deed deze week verslag van het debat tussen Arjen Lubach en ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers. De inzet: in hoeverre moet religie worden geweerd uit het publieke terrein? Antwoord van Arjen Lubach: ‘zo veel mogelijk, in elk geval uit het onderwijs en de grondwet‘. Voor hem is religie een verzameling sprookjes. Onbewijsbaar. Dus: ‘Geef kinderen geen godsdienstonderwijs, want ‘als dezelfde onderwijzer die net uitlegde dat tien plus tien twintig is, vertelt over een man die uit een grot kroop en de zoon van God was, dan nemen die kinderen dat serieus. Die leraar is voor hen een autoriteit. Dat is gevaarlijk.’

Hoe krijg je 900 – meest jonge – mensen in een kerk? Organiseer een debat over religie tussen de ongelovige programmamaker Arjen Lubach en ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers. De avond was binnen enkele uren uitverkocht.

Gert-Jan Segers heeft zichtbaar moeite met deze manier van redeneren. Hij vindt dat christenen in de samenleving weinig respect genieten en vaak belachelijk worden gemaakt. Als Lubach beweert dat geloof in een spaghetti-monster voor hem even waar is als geloof in God of Allah, reageert Segers geïrriteerd. Tegen Lubach: ‘Die allergie zit ‘m in het feit dat jij kennelijk een dieper inzicht hebt dan ik, namelijk dat er geen God is.’

Lubach heeft Gert-Jan Segers weer op de kast als hij over geloof in ‘elfjes’ begint. Segers: ‘Waarom nu weer elfjes? Is het een gebrek aan respect?’ Nee, zegt Lubach, ik wil religie ‘ontheiligen’. Religie zet Lubach vaker in beweging, zo ging hij eerder in gesprek met Thijs van den Brink in TV-programma Adieu God (Zie YouTube fragment).

Vragen voor jongerenwerkers, studenten, docenten en ouders:

  • Is er sprake van religiestress tussen Segers en Lubach denk jij? 
  • Wat denk jij dat Lubach bedoeld met ‘religie ontheiligen’? 
  • Is het een meerwaarde om in openbare gebouwen (zoals de universiteit) ruimte te geven aan een speciale plek (gebed- of stilteruimte) voor zingeving? Waarom wel/ niet?
Bron: Algemeen Dagblad
Share

Geef een reactie