Top 5 Goede voornemens van jongeren

2017 is begonnen! Jong en oud neemt zich voor om het dit jaar echt beter te gaan doen. Meer sporten, stoppen met roken of beter je best doen op school. Is het mogelijk om opnieuw te beginnen en je goede voornemens in de praktijk te brengen? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat ongeveer 50% van de jongeren zich bewust een aantal dingen voorneemt die hij/ zij anders wil doen in het nieuwe jaar. 25% acht de kans klein dat deze voornemens gaan slagen, maar de meerderheid 75% heeft er vertrouwen in dat ze hun voornemens ook in de praktijk gaan brengen.

‘Niet al mijn huiswerk last-minute maken. En eerder beginnen met leren voor proefwerken. En mijn broertje minder irriteren.’ (Joost)

‘Mijn goede voornemens blijven: goed mijn best blijven doen op school, luister naar wat je hart te zeggen heeft, geen dingen doen waar je een slecht gevoel bij hebt, altijd in mezelf geloven ook al geloven anderen niet altijd in jou, en mijn nieuwe goede voornemen: een paar kilo’s proberen kwijt te raken en meer sporten.’ (Floor)

‘Mijn goede voornemen was geen goede voornemens te maken. Kans van slagen is 100% en dat scheelt een hoop ellende en gevoel van falen.’ (Joshua)

De populairste goede voornemens gaan over gezonder leven: meer sporten, minder snoepen, afvallen en minder stress. Veel jongeren hopen verder een partner te vinden, een ander deel heeft zich voorgenomen minder geld uit te geven en het beter te doen op school, hun examen te halen of een wereldreis te maken.

Vragen en opdrachten om met jongeren te bespreken:

  • Waar wil jij mee starten en/of mee stoppen in 2017?
  • Bekijk de vlog van Dylan Haegens tot 4:10 minuten. Komen jouw voornemens in zijn lijstje voor?
  • Probeer iemand in jouw omgeving te zoeken met eenzelfde voornemen en help elkaar.
  • Bedenk samen een beloning voor de ander als het lukt.
Share

Geef een reactie