A Place Beyond Belief

Van 12 tot en met 19 november 2016 staat Eindhoven voor de 11e keer in het teken van lichtkunstfestival GLOW. Zo’n veertig kunstenaars bieden met lichtinstallaties en lichtprojecties de toeschouwers een verrassend nieuwe kijk op de stad. Deze lichtkunstprojecten zijn met elkaar verbonden middels een looproute.

Zo neemt het Van Abbemuseum deel aan GLOW, het jaarlijkse lichtfestival in Eindhoven. De tentoonstelling A Place Beyond Belief brengt kunstwerken van de pioniers op het gebied van lichtkunst samen met werk van nieuwe, hedendaagse kunstenaars. Ze spelen met de flinterdunne lijn tussen wat we waarnemen en wat we dénken waar te nemen. Licht vormt ons zicht maar zorgt tegelijk voor onzekerheid over onze waarneming. In deze tentoonstelling krijg je een beeld van de combinatie van kunst, technologie en licht vanaf het begin tot nu.

05cc43da2f869fd0f7b1abc6778cf8a0Zo is de Catharinakerk in het licht gezet om recht te doen aan Jheronimus Bosch, ter herdenking aan zijn 500ste sterfdag in 2016. Zijn geïllustreerde, bizarre wereld wordt verlicht op noten van Verdi’s muziek ‘Dies Irae’. De meest absurde taferelen heten je welkom in de hypnotische wereld van Jheronimus Bosch; zwarte monsters en vliegende draken in een loodgrijze hemel. De Heilige Geest en waanzinnige kluizenaars worden blootgesteld aan de meest vreselijke verleidingen.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Op welke manieren speelt licht een rol in religies?
  • Maak een lijst van religieuze voorwerpen of handelingen waarbij het licht een rol speelt, denk aan kaarsen aansteken, glas-in-lood-ramen, de zonsopgang. Wat is er zo bijzonder aan licht?
  • Welke bijzondere plaats of locatie zou jij in ‘the spothlights’ willen zetten?
Foto: Claus Langer Website Glow
Share

Geef een reactie