Filosofie in ‘Ghost in the Shell’

2017 gaat waarschijnlijk een bijzondere film opleveren. ‘Ghost in the Shell’ met Scarlett Johansson in de hoofdrol lijkt een spannende film te worden vol filosofische beschouwingen en intense levensvragen. ‘Ghost in the Shell’ is gebaseerd op een Japanse manga van Masamune Shirow.  De Amerikaanse verfilming wordt een actiethriller die er werkelijk spectaculair uitziet in de trailer. Het verhaal gaat over een cyborg-politievrouw die een gevaarlijke hacker moet uitschakelen. Johansson is hierin de leider van Section 9 – een elite-eenheid die criminelen en terroristen moet tegenhouden.

Agent Johansson in Ghost in the Shell: ‘Waarom voel ik me niet verbonden met anderen?’ 

Kritiek is er (uiteraard) ook, zo zijn de Aziatische manga figuren in de westerse Holywood smeltkroes ‘whitewashed’ in een vooral blanke crew. En filmkenners beweren dat het origineel van Mamoru Oshii’s anime-serie vooruit kijkt de toekomst in (sciencefiction) waar mensen en machines één worden. De remake van Rupert Sander kijkt volgens hen vooral achteruit naar films als RoboCop, The Matrix en Bourne. Of het waar is? De tijd en toekomst zal het leren…

Vragen om met jongeren te bespreken

  • Wat is agent Johansson voor iemand?
  • Vervagen de grenzen tussen machines, robots en mensen inderdaad steeds meer door de technische ontwikkelingen en bijvoorbeeld genetische manipulatie? Leg uit.
  • Hoe sta jij daar tegenover?
  • Wat maakt iemand ‘mens’?  
Share

Geef een reactie