Geboren in het verkeerde lichaam

Transgenders zijn in de afgelopen twee jaar veel nadrukkelijker in ‘the spothlights’. Diverse jongeren zijn met hun verhaal naar buiten gekomen via tv-programma’s, diepte-interviews en films. De Amerikaanse film ‘Three generations’ past in de geschetste ontwikkeling.

De film komt in Nederland deze week op het witte doek. Het verhaal: Ramone is een tiener die opgroeit in de East Village in New York. Ze woont al haar hele leven met haar moeder bij haar lesbische oma en haar vriendin. De drie vrouwen hebben Ramone samen opgevoed, maar geen van allen kon bevroeden dat Ramone van kinds af aan voelt dat ze in het verkeerde lichaam is geboren. Haar moeder Maggie heeft er aanvankelijk moeite mee dat haar dochter als ‘Ray’ door het leven wil gaan. Maar uiteindelijk verleent ze Ray toestemming om medische stappen te ondernemen en de toekomstige transitie in beweging te zetten. Maar Ray moet ook toestemming hebben van haar vader Craig, die ze sinds haar geboorte niet meer heeft gezien.

Vragen voor docenten, ouders en jongerenwerkers:

  • Hoe zou jij reageren als een jongere die worstelt met een soortgelijk topic naar je toe kwam?
  • Welke geloofsvragen zou ‘voelen dat je in het verkeerde lichaam zit’ los kunnen maken bij de jongere? En in zijn naaste omgeving?
  • Hoe zou jij daarop reageren?
Share

Geef een reactie