Eenhoorns all over the place

Eenhoorns duiken echt overal op in de wereld van kinderen.’ De unicorn is all over the place.’ J.K. Rowling noemde het dier al, maar nu kom je het tegen in Playmobil speelgoed, als speelkameraadje van Barbie of als personage in een van de talloze meidenseries vol roze magie. Meiden zitten op de bank met lichtgevende eenhoorn-sloffen, printen eenhoorn-kleurplaten en doen online-eenhoorn-spelletje. Meiden zijn dol op de sprookjespaarden. Dat is eigenlijk al jaren zo, maar het laatste half jaar duikt het witte paard zo ongeveer overal op.  Ook in het taalgebruik van kinderen hoor je het ‘unicorn’ veelvuldig op schoolpleinen. Jongens roepen het elkaar toe ‘unicorn’ toe, volgens sommige bronnen wordt er bij de eenhoorn ook aan homoseksuelen gedacht.

Waar komt dit fabeldier eigenlijk vandaan?

Een eenhoorn is een mythisch dier dat sinds de Oudheid wordt beschreven als een beest met een lange, puntige, spiraalvormige hoorn op zijn voorhoofd.  Diverse auteurs uit de Griekse oudheid schrijven over de eenhoorn.

Sommige oude Nederlandse Bijbelvertalingen spreken ook over de eenhoorn. In deze teksten (o.a. Deuteronomium, Job, Psalm 29) gaan over een dier, de re’em genoemd (waarschijnlijk een wilde stier of oeros). In Europa werd de eenhoorn vaak afgebeeld als een wit paard- of geitachtig dier met een lange hoorn. In de Middeleeuwen en Renaissance stond het dier symbool voor zuiverheid en genade, dat alleen kon worden gevangen door een maagd. De hoorn zou vergiftigd water kunnen zuiveren en ziekten kunnen genezen.

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat de eenhoorn heeft bestaan. Er is volgens hen namelijk bewijs gevonden dat eenhoorns wél echt hebben bestaan! Ze wijzen op een onderzoek, gepubliceerd in the American Journal of Applied Sciences, volgens deze wetenschappers hebben er 30.000 jaar geleden Siberische eenhoorns geleefd. De onderzoekers vonden in Kazachstan een schedel van een eenhoorn. Het dier lijkt trouwens meer op een neushoorn dan op een paard, vonden de wetenschappers. En geloof het of niet, de eenhoorns hadden een gewicht van vier ton, ze waren twee meter hoog en bijna vijf meter lang.

Vragen om met kinderen te bespreken:

  • Onderzoek eens hebben eenhoorns bestaan? Wat denk jij?
  • Waar stond de hoorn in de oudheid symbool voor?
  • Voor welke religie is de eenhoorn ook een symbool?
  • Bespreek eens met elkaar of het woord ‘unicorn’ respectvol wordt gebruikt? 
Share

Geef een reactie