Duizelingwekkend geloof

Door hun wilde ronddansen komen ze dichter bij God, geloven de derwisj. Derwisj zijn gelovigen binnen de beweging van het Soefisme, een sterk op mystiek en religieuze ervaring gerichte stroming binnen de islam die in vrijwel alle islamitische landen voorkomt. Alle dansbewegingen drukken een bepaalde vroomheid uit, en met name het snelle ronddraaien moet de danser een ervaring van eenheid met Allah geven.

De draaibewegingen die de jonge dansers maken symboliseren volgens sommigen bovendien de rondwandelingen van de pelgrims tijdens de hadj om de Ka’aba heen, de heilige kubus van moslims in Mekka. Tegenwoordig zijn het vooral jonge dansers die toeristen vermaken tijdens festivals en culturele evenementen met hun spectaculaire dansbewegingen. Daarnaast wordt deze vorm van dansen ook in Nederlandse dansscholen of dans workshops uitgevoerd.

De website van een dansschool vertelt: ‘Derwisjdans is een werveldans die beeldend uitdrukking geeft aan de mystieke weg, van het loslaten van de weerstand tot het liefhebben van alles. Derwisjdans is afkomstig uit de traditie van het soefisme. Dansende derwisjen draaien om de as. Elke stap symboliseert de ommekeer, terug naar verbondenheid met ons oneindige Zelf.’

IMG-p12AP-151669982162 IMG-p12AP-33215541072

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Wanneer wordt dansen meer dan bewegen?
  • Deze dansbewegingen drukken een bepaalde vroomheid uit, en met name het snelle ronddraaien moet de danser een ervaring van eenheid met Allah geven. Hoe vind je het dat mensen dit doen vanuit hun geloof?
  • Wat is jouw motivatie om te dansen?  
Bron: Nederlands Dagblad/ Foto’s AP/ Amr Nabil
Share

Geef een reactie