Documentaire: Na de zomer

In de documentaire ‘Na de Zomer’ wordt een groep reformatorische vwo-leerlingen in het eindexamenjaar gevolgd. Je hoort hen hardop nadenken en tijdens les discussiëren over hun leven na de zomer als ze gaan studeren. Ze gaan zich voorbereiden op het leven na de Biblebelt. Een docent gaat hierover met ze in gesprek waarna jongeren reageren:

‘Ik zit niet in een ’hokje, ik zit ook gewoon op sociale media’
‘We moeten het niet verdedigen, we moeten het uitdragen.’

In de documentaire komen met name veel persoonlijke gebeden langs die laten zien hoe jongeren zich uiten tot God. Het geeft een beeld van hoe zij aankijken tegen God, zichzelf en hun verlangens voor het leven. En daarin komen behalve geestelijke zaken ook de alledaagse beslommeringen langs.
Een meisje dankt voor het rijbewijs dat ze heeft gehaald. Een jongen gaat na of hij toch niet had moeten stoppen bij iemand die van zijn fiets viel. Er komen ook veel vragen langs die de jongeren naar God uiten. Bijvoorbeeld:

‘Wat is de bedoeling dat mijn Iphone valt? Zit daar een plan in?’
• ‘Leef ik echt met u? Ik loop zo vaak van U weg …?’
• Blijft u bij ons allemaal? Niet alleen degene die dat willen, maar ook bij degenen die u niet willen die hebben u toch net zo hard nodig?
• ‘Moet ik mijn ouders gehoorzamen, want misschien zijn uw wegen wel anders dan die van mijn ouders? Misschien zelfs anders dan in de Bijbel wordt geschreven? Is het goed wat ik nu doe of moet ik hiermee stoppen?’

21337Eenmaal aan het studeren na hun vwo zien we jongeren in een studentenhuis, andere studenten ontmoeten op christelijke studentenverenigingen en legt een meisje een getuigenis van haar geloof af. De documentaire geeft met name inzicht in de reformatorische manier van denken en biedt weinig beeld van de confrontatie met andere wereldbeelden en religies die ze mogelijk hebben in gesprekken met medestudenten.

Vragen voor jongeren:

  • Bekijk de documentaire vanaf 25.44 tot 27:54
  • Hoe spreken de jongeren God aan?
  • Begrijp je wat ze zeggen?
  • Hoe kijken ze naar zichzelf?
  • Wat halen ze uit hun geloof?
Share

Geef een reactie