De Zondagskinderen van de Pinksterkerk

Bijna alle kerken in Nederland vergrijzen of lopen leeg, op een paar uitzonderingen na. De Pinkstergemeente – met ruim 120.000 leden – groeit, vooral jongeren lopen weg met de beweging. Maar waarom zijn er zoveel jongeren enthousiast over de Pinksterkerk? Karsten de Vreugd, ex-lid van de Pinkstergemeente, maakte met Vice Benelux een documentaire waaruit blijkt dat niet alle jongeren enthousiast zijn over deze kerken. In Zondagskinderen volgt VICE onder meer de 22-jarige Daniël, een aanhanger van de Pinksterkerk, en Clarissa, die een paar jaar geleden uit de kerk stapte nadat ze de schaduwkant van de gemeenschap leerde kennen.

Daniël: ‘Toen God mijn ziel aanraakte, veranderde mijn leven.’

‘Clarissa: ‘Er is sprake van intimidatie en er bestaat maar een weg: de wil volgen van de kerkleiders.’

Karsten deed er ook even over om zich los te maken. ‘Mijn ouders waren lid en ik ben dus in de kerk geboren. Op mijn 24ste ben ik eruit gestapt. Ik ben een twijfelaar en vroeg me steeds vaker af: waarom zit ik in zo’n keurslijf? Hoezo is er geen plek voor een tegengeluid? Hoe gezond is complete spirituele overgave?’
‘Dat ik vragen stelde werd niet gewaardeerd. Geloof staat of valt met instemming. Zodra je kritisch bent word je stilgehouden of eruit gezet.’

Klik hier of op de afbeelding hieronder om de docu te bekijken. 

Vragen voor ouders, jongerenwerkers en docenten:

 • Hoe kijk jij aan tegen de Pinksterbeweging? Wat weet je ervan?
 • Herken je het beeld wat geschetst wordt in de documentaire? 
 • De documentair is gemaakt door Karsten de Vreugd, ex-lid van de Pinkstergemeente. In welke proef je dat?
 • Waarom zouden veel jongeren enthousiast zijn over de beweging? Wat spreekt jou aan? Wat helemaal niet?
 • Karsten stelt de vraag: Hoe gezond is complete spirituele overgave?  Hoe zou jij reageren als een jongere je die vraag zou stellen?
 • Sta jij open voor feedback van jongeren als het gaat om religie, levensbeschouwing? Hoe laat je dat aan hen merken?
Bron: Vice.com & AD.nl
Share

2 Responses

 1. Christiaan Post 14 december 2017 / 08:33

  Spirituele overgave kan volgens mij gevaarlijk zijn en leiden tot allerlei excessen, waarbij boze geesten hun voordeel mee doen. Spirituele overgave (aan God) betekent namelijk niet dat je je verstand niet meer moet gebruiken. Integendeel. God wil dat we Hem met heel ons verstand, heel ons hart en al onze kracht dienen. Hij wil dus dat we ons verstand inschakelen. Doen we dat niet, dan geeft dat juist ruimte voor boze geesten om op dat punt de mens te misleiden. Waar boze geesten willen dat we God passief (consumerend) dienen, wil God dat we met Hem gaan samenwerken. Dat vraagt om een actieve houding. Geloof kan dus niet zonder discipelschap (navolging van Jezus). Hoe je dat doet… daar zouden kerken veel meer onderwijs over moeten geven.

  • Kristel de Fijter 16 december 2017 / 08:11

   Mooie Reactie Christiaan. Ik heb ook een spreuk die ik mijn leven lang meeneem: Zie God en dien hem in elk levend wezen. De spirituele overgave komt naar mijn mening pas tot uiting naar onze liefde zonder voorwaarden naar elk levend wezen. God is de enige die ons daarin kan leren en in ons kan liefhebben. En wat ik het mooie vind, juist door het leren liefhebben leer ik God beter kennen. Maar het blijft een weg van zoeken en gevonden worden, in elke kerk je ook je weg vindt.

Geef een reactie