De smurfen, Jandino en het geloof

De film draait momenteel in de Nederlands bioscoop. De Smurfen en het verloren dorp. Het verhaal: Smurfin kampt met een identiteitscrisis. Smurfin vind op een dag een mysterieuze landkaart die naar het Verloren Dorp leidt. Samen met haar beste vriendjes Brilsmurf, Klungelsmurf en Potige Smurf gaat zij op een spannende speurtocht door het Verboden Bos, waar wonderlijke wezens wonen. De Smurfen hopen het geheimzinnige Verloren Dorp te bereiken voordat de gemene tovenaar Gargamel het vindt.

We spoelen de tijd een paar maanden terug. Vorig jaar vertelde cabaretier en presentator Jandino Asporaat in het tv-programma ‘Adieu God‘ over zijn streng gelovige opvoeding. In Rotterdam ging hij als kind naar een Pinkstergemeente waar de Smurfen op de zwarte lijst stonden. De Smurfen zouden ‘van de wereld’ zijn en hem afhouden van God. Er zijn in de loop van de tijd meerdere (complot)theorieën geweest over de Smurfen. We zetten er enkele voor je op een rij:

  • De kat Azraël is naar alle waarschijnlijkheid genoemd naar de islamitische doodsengel Azraël.
  • De tovenaar Gargamel jaagt sinds mensenheugenis al op Smurfen. Hij had de Smurfen nodig als ontbrekend ingrediënt voor de steen der wijzen. De steen der wijzen is het legendarische materiaal waarvan alchemisten geloofden dat het alles in goud kon veranderen of zelfs zorgde voor onsterfelijkheid.

Vragen om als ouders te bespreken:

  • Momenteel draait de nieuwste film van de smurfen in de bioscoop. Bekijk de trailer van de film en het fragment uit Adieu God met Jandino.
  • In het gezin en de kerk van Jandino werden de smurfen verboden. Zijn er nu ook ouders die de smurfen of andere fantasiefiguren zien als iets wat je af kan houden van God? Kun je je er iets van voorstellen?  Welke vragen roept het (wellicht bij je) op?
  • Heb jij grenzen als het gaat om wat je kinderen mogen zien?
  • Zie jij kansen als je de trailer ziet om met kinderen in gesprek te gaan over het geloof? Welke?
Share

1 Response

  1. Jolanda Beuving 8 mei 2017 / 18:37

    Sorry maar na mijn weten is smurfen een tekenfilm sprookje. Ik heb voor ieder geloof respect maar vind dit wel ver gezocht. En erg zielig ook voor de kinderen die eerder wel smurfen mochten verzamelen en sinds het geloof niet meer. Ook ik geloof in God maar vind smurfen helemaal geweldig om te zien.

Geef een reactie