Op de klassenfoto tijdens het Offerfeest

De Haagse fotokwestie houdt de gemoederen sinds gisteren flink bezig. Wat is er gebeurd? Een rechter in Den Haag heeft een openbare school veroordeeld tot een schadevergoeding aan twee leerlingen. Zij liepen de schoolfotograaf mis omdat zij in de moskee zaten voor het Offerfeest.

Voortaan moet iedere school in Nederland bij het opstellen van het jaarrooster rekening houden met alle wereldgodsdiensten. Dus niet alleen letten op Kerstmis, Pasen, Pinksteren en een rijtje nationale feestdagen, maar ook op het Offerfeest, het Suikerfeest, en eigenlijk de hele ramadan van de moslims. En natuurlijk ook rekening houden met Holi en Divali van de Hindoes, Pesach, Jom Kippoer, en de overige joodse feestdagen en de feestkalender van boeddhisten en Chinezen respecteren.

Scholen die de schoolfotograaf op één van die dagen laten komen, lopen het risico dat zij met succes voor de rechter worden gesleept wegens discriminatie. Een schadevergoeding en proceskosten kunnen hun deel worden. Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank Den Haag. De ouders van de leerlingen, die de schoolfotograaf misliepen om dat ze in de moskee zaten vanwege het Offerfeest, hadden 5.000 euro per kind gevraagd. Zij kregen 250 euro.

Vragen om als ouders, jeugdwerkers en docenten te bespreken:

  • De reacties op de zaak lopen uiteen van ‘een ‘knettergekke rechter’ die direct ‘op non-actief’ moet worden gesteld. Of een familie die ‘een voorbeeld is voor anderen’. Hoe kijk jij naar deze situatie?
  • Hoe haalbaar is het voor een school om rekening te houden met alle mogelijke religieuze feestdagen? 
Bron: De Correspondent Foto: ANP
Share

Geef een reactie