De familie paashaas

Het is bijna Pasen; het feest waarbij christenen terugdenken aan de dood en opstanding van Jezus. Toch zie je met ook steeds de paashaas. De Hema introduceerde dit jaar zelfs ‘de wereldberoemde’ familie paashaas met ‘stuiterbal Richie, zijn nette zusje Inez, hun elegante en lieve moeder Juliëtte en vader Charles, de haas des huizes.’ De hazenfamilie helpt de Hema met het verstoppen van paaseieren voor ‘de grootste paasei-zoektocht ooit’ vertellen de reclamemakers. Maar hoe is de familie paashaas eigenlijk in het christelijke paasfeest terechtgekomen?

De meningen zijn verdeeld, maar het lijkt erop dat de paashaas terug gaat op voorchristelijke feesten:

  • Uit oude Oosterse culturen komt het verhaal van de vruchtbaarheidsgodin Ostara in beeld. Ostara heeft een kip met een raar trekje: de kip verstopt haar eigen eieren. Ostara is daar niet blij mee en verandert de kip in een haas en die mag die eieren weer gaan zoeken. Een soort omgekeerde paashaas dus.
  • Andere onderzoekers zoeken de bron van de paashaas bij de godin Eastra, het lentefeest en vruchtbaarheid. Eastra, een vruchtbaarheidsgodin uit de Germaanse tijd, vertoont zich volgens het verhaal vaak als haas op aarde tijdens de lente. De haas én eieren zijn van oudsher symbolen geworden van vruchtbaarheid en nieuw leven.

Heeft de kerk de voorchristelijke verhalen bewust in het paasverhaal verweven? Met de eieren als symbool van de wederopstanding en het nieuwe leven? We weten het niet precies. Tja, en die paashaas? Die werd blijkbaar gedoogd… net zoals de familie paashaas van de Hema van nu. Veel Nederlanders vonden het gezinnetje namelijk veel te stereotype.

Vragen voor ouders:

  • Welke feestdagen zijn voor jullie als gezin belangrijk?
  • Wat is voor jou de betekenis van Pasen?
  • Hebben jullie tradities, rituelen met Pasen?
  • Op welke manier betrek je de kinderen erbij?

 

Share

Geef een reactie