De ‘Blue Whale Challenge’

De ‘Blue Whale Challenge’ is een morbide online challenge die wereldwijd aanslaat onder tieners. Het begon als een roddel en werd in het begin afgedaan als een internethype, maar de game blijkt echt te bestaan. Een app op je telefoon die je uitdaagt om na een periode van 50 dagen een einde te maken aan je leven. Het klinkt als een slechte horrorfilm maar de Blue Whale Challenge is echt net als de doden die door de game zijn gevallen.

De speler moet verschillende ‘real life’-taken uitvoeren en de laatste opdracht is het verwijderen van al het bewijs en zelfmoord plegen om het spel te ‘winnen’. 

Het spel richt zich vooral op kwetsbare jongeren. Zodra de app is gedownload hackt het spel de smartphone en verzamelt zoveel mogelijk gegevens van de gebruiker. De spelsessie wordt beheerd door een ‘mentor’ of ‘meester’ die de speler 50 dagen lang verschillende taken geeft om uit te voeren. Als een speler weigert een taak uit te voeren, wordt de gestolen informatie verspreid onder vrienden en familieleden. Deze vorm van chantage zorgt er in de meeste gevallen voor dat de spelers daadwerkelijk alle taken uitvoeren, hoe verschrikkelijk die ook zijn. De laatste taak (op dag 50) is echter om al het bewijsmateriaal te verwijderen en daarna zelfmoord te plegen.

De 21 jaar oude Russische jongen die deze app gebouwd heeft, zegt dit gedaan te hebben omdat hij de ‘maatschappij zou willen zuiveren van biologisch afval’. 

De challenge is inmiddels opgedoken in België en Engeland. Er zijn nog geen meldingen bekend in Nederland. De Blue Whale Challenge wordt overigens niet altijd in de vorm van een app aangeboden. Soms wordt de challenge ook gerund vanaf websites of social media groepen.

Vragen voor ouders, opvoeders en jongerenwerkers:

  • Wat maakt challenges zoals de Charlie Charlie Challenge uit 2015 of deze Blue Whale Challenge zo populair onder met name tieners en jongeren? 
  • Op welke manier ben jij je bewust van online netwerken, games en challenges die kwetsbare jongeren uitdagen tot destructief gedrag? Lees in dit kader ook onze eerdere blog #mysecretfamily
  • Wat vinden tieners in deze online netwerken wat ze in real-life missen denk jij?  
Bron: webwereld.nl
Share

Geef een reactie